Aktualno
StoryEditor

Arena Hospitality Group planira prikupiti do 750 milijuna kuna novog kapitala

17. Svibanj 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Arena Hospitality Group, bivši Arenaturist, prvom međunarodnom ponudom dionica neke hrvatske turističke kompanije, planira prikupiti između 600 i 750 milijuna kuna novog kapitala od domaćih i međunarodnih ulagača.

Arena Hospitality Group međunarodno je hotelijersko društvo koje posluje u Njemačkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj. U svom portfelju ima 27 hotela, turističkih naselja i kampova s više od 10 000 smještajnih jedinica u svim većim njemačkim gradovima, zatim Budimpešti i u Istri. Arena Hospitality Group ima ekskluzivno pravo upravljanja i razvoja međunarodnog brenda Park Plaza u 18 zemalja srednje i istočne Europe. Svakako planiraju, istaknuo je Reli Slonim, glavni izvršni direktor Arena Hospitality Group, širenje čak i na Banju Luku, a “vrebaju” i pogodan prostor za hotel u centru Zagreba.

>>> Arena Hospitality Group kreće u IPO, najveća javna ponuda dionica od HT-a u 2007.

U utorak je, zatvoreno za javnost, bilo predstavljanje prospekta potencijalnim ulagačima vezano uz sekundarnu ponudu dionica, odnosno upis novih dionica koji traje od 15. do 25. svibnja, a očekuje se velik interes za upis dionica. Kompanija prikuplja između 400 milijuna i milijardu kuna svježeg kapitala izdavanjem između milijun i dva milijuna novih dionica. Dionice se upisuju od 400 do 500 kuna. Kako bi ohrabrilo ulagače svoj prvi ulog, vrijedan devet milijuna eura, u nove dionice uplatilo je društvo PPHE Hotel Group Limited, vlasnik Arene.

Hoteli PPHE Hotel Grupe posluju pod brendovima Park Plaza Hotels&Resorts i Art’otel. Trenutno je u njihovom portfelju 9 000 soba, a u 2016. ostvarili su prihod od 317 milijuna eura.

Odnos PPHE Hotel Grupe i Arene započeo je još 2008. Kada je PPHR Hotel Grupi dodijeljen na međunarodnom natječaju ugovor o upravljanju za smještajne objekte Arene. Od 2011. Arena je počela preuređivati poboljšavati, te ponovno otvarati neke od svojih objekata pod brendom Park Plaza. U travnju 2016. PPHE Hotel Grupa stekla je preostalih 80 posto udjela u nizozemskom društvu Bori od povezanih osoba određenih fondova u kojima je upravljao Goldman Sachs. Tako je PPHE Hotel Grupa stekla neizravni udio u Areni od 74,15 posto, te sklopio ugovor o prodaji nizozemske tvrtke Bora Areni. Nizozemska tvrtka je imala hotel u Medulinu te Ai Pini Resor. PPHE danas neizravno drži 77,09 posto temeljnog kapitala Arenaturista.

>>> Tijekom uskrsnog vikenda u Istri 33 tisuće turista

Kako je u srijedu, na press konferenciji, istaknuo Boris Ivesha, glavni izvršni direktor tvrtke PPHE Hotel Group hrvatskih korijena, turistička kompanija prikuplja kapital kako bi ubrzala kapitalne investicije, od obnove smještajnih objekata do financiranja širenja u središnjoj i istočnoj Europi. Predstavili su poslovnu strategiju za nadolazeći period te planove ulaganja prikupljenih sredstava u Hrvatskoj i zemljama Srednje i Istočne Europe. Kompanija je završila preuređenje smještajnih jedinica i predvorja hotela Holiday te dva nogometna terena, a očekuje se do ljeta i završetak gradnje trećeg bazena hotela Park Plaza Belvedere. Postoje planovi za obnovu tri smještajna projekta i to turističkog naselja Ai Pini Resort, kampa Kažela i hotela Brioni u ukupnom iznosu od 382 milijuna kuna.

Ivesha je naglasio kako je velika i jako važna prednost Hrvatske sigurnost i zato može kao sigurna destinacija konkurirati većini ostalih, poput primjerice Turske. Istaknuo je kako su u kompaniji poradili na timu zaposlenika, te je ukazao na izvrsnu suradnju s Hrvatima.

22. travanj 2024 01:05