Aktualno
StoryEditor

Argentinska banka prva uvodi bitcoin za međunarodne transakcije

24. Svibanj 2018.

Argentinska banka Masventas najavila je na svojoj Facebook stranici da uvodi novi program koji će omogućiti korisnicima da obavljaju prekogranične transakcije koristeći bitcoin. Banka je potpisala suradnju s latinoameričkim mrežnim startupom Bitexom koji se natječe sa SWIFT-om, globalnom bankarskom komunikacijskom mrežom.

SWIFT ili punim imenom Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, stvoren je kako bi provodio međunarodne bankovne isplate. Nažalost, projekt pati od sigurnosnih problema otkad je ušao u monetarnu arenu, prenosi Bitcoin Magazine.

>>>Mark van Rijmenam: Bitcoin je osuđen na neuspjeh

Banka Masventas tako je postala prva financijska institucija koja bazira svoj prekogranični sustav plaćanja na Bitcoinovoj mreži. Na svojim stranicama tvrde da će usluga omogućiti međunarodne transakcije između 50 zemalja te da će naplata biti provedena unutar 24 sata. Iz banke navode da će usluga "smanjiti troškove međunarodnih transakcija jer neće biti internacionalnih banaka koje će funkcionirati kao posrednici". Jedan od glavnih dioničara, Jose Dakak, izjavio je da banka traži način da poveća popis internacionalnih korisnika.

- Jedan od načina da to postignemo bio je da potpišemo suradnju s Bitexom kao strateškim partnerom u implementaciji platforme za plaćanje za naše inozemne klijente, rekao je Dakak.

>>>Sedam mitova o blockchain tehnologiji i bitcoinu

Dodao je da će usluga funkcionirati na način da klijenti zatraže banku da provede međunarodnu transakciju, a banka će onda uposliti Bitex kao pružatelja usluga. Osim skraćivanja vremena transakcije, Bitex će isporučiti povećane sigurnosnne opcije, uključujući i mjeru KYC (know-your-client) te je već angažirao Deloitte kako bi revidirali specifične procedure i operacije.

Argentinske ambicije u svijetu blockchaina i kriptovaluta posljednjih mjeseci sve su veće, a čak je i vlada pokazala relativnu otvorenost prema tehnologiji. Ranije ove godine, nova legislativa je otvorila vrata za nekih 4000 bankomata za bitcoin koji se trenutno postavljaju diljem zemlje. U travnju je postala i jedna od prvih zemalja koje su proglasile službeni Dan bitcoina.

19. travanj 2024 11:50