Aktualno
StoryEditor

Ariana Vela: Prijevremeni izbori ne moraju značiti zastoj u korištenju EU fondova

06. Rujan 2018.

Ariana Vela, direktorica prvog hrvatskog portala o EU fondovima, u svom komentaru za Lider navodi kako se potencijalni pad Vlade i prijevremeni izbori ne moraju nužno odraziti na projekte koji se financiraju iz EU fondova, kao ni na natječaje. No, postala je politička praksa ići linijom manjeg otpora.

>>> Liović: Pad Vlade bio bi poguban za uspješnost RH u povlačenju sredstava iz EU fondova

"Prijevremeni izbori i izbori općenito uvijek imaju utjecaj na projekte financirane iz fondova EU jer sustav upravljanja i kontrole ESIF-om propisuje značajnu ulogu čelnika tijela koja u njemu sudjeluju. Također, poznata je praksa u kojoj se cijeli sustav javne uprave suzdržava od donošenja važnih odluka u razdoblju primopredaje vlasti, a što se negativno odražava na objavu poziva, postupke dodjele bespovratnih sredstava i provedbu projekata. Nažalost, u nedavnoj smo prošlosti bili suočeni sa situacijama u kojima pojedini ministri na odlasku nisu potpisivali odluke o financiranju pojedinih projekata, iako su to mogli, a što je dovelo do kašnjenja u početku provedbe nekih projekata. Važno je naglasiti i da sustav upravljanja i kontrole i u prijelaznome razdoblju može obavljati svoje funkcije ukoliko za to postoji politička volja. Drugim riječima, ukoliko političke elite žele da ne dođe do zastoja, do njega neće doći, kazala je Vela.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

16. travanj 2024 12:51