Aktualno
StoryEditor

Arlando Bernardi: Kompanije moraju same zaštititi zviždače

13. Lipanj 2018.

Započela je dvodnevna međunarodna konferencija ‘Zagreb Ethics and Compliance 2018‘ (ZEC 2018) na temu poslovne etike i usklađenosti u hotelu Westin, u organizaciji tvrtke Ravecon za poslovno savjetovanje.

Jedan od ciljeva konferencije je podići svijest o etičkom promišljanju u privatnom i javnom sektoru te istaknuti važnost u sprječavanju korupcije, odnosno upravljanju njezinim rizicima u javnoj upravi, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, javnopravnim tijelima, trgovačkim društvima u kojima država te jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave imaju vlasničke udjele.

ZEC 2018 kroz gostovanje petnaest predavača iz cijelog svijeta obrađuje teme poslovne etike, usklađenosti, anti-korupcije, upravljanja rizicima i društveno odgovornog poslovanja.

Kako zaštititi zviždače?

Jedan od predavača bio je i Arlando Bernardi, savjetnik u antikorupcijskom odjelu u Hughes Hubard & Reed, čije je predavanje bilo na temu ‘Razvoj govorne kulture - Kako zaštititi zviždače u kompanijama?‘

Zviždači su jedan od najučinkovitijih alata u sprečavanju korporativnog neetičnog ponašanja. Nedavna istraživanja pokazuju da je gotovo 40% korporativnih prijevara i identificiranja nedoličnog ponašanja riješeno zahvaljujući zviždačima.

>>>Oporba: Zviždači su heroji, treba ih zaštititi od golgote

U studenom 2017. godine talijanski parlament odobrio je zakon kojim su poboljšana pravila za zaposlenike, a riječ je o Zakonu 179/2017 koji zabranjuje poslodavcima da poduzmu mjere odmazde protiv zaposlenika, odnosno zviždača, koji su prijavili nezakonite postupke.

Bernardi je naveo kako su negativne strane ovog Zakona to što se ne podupire dovoljno zviždače te se ovaj Zakon odnosi samo na zaposlenike u javnom sektoru.

- Nema zaštite za zviždače u privatnom sektoru, osim u bankama, osiguravajućim društvima ili za financijske posrednike, objasnio je Bernardi.

>>>Čak 67 posto Hrvata ne bi prijavilo korupciju zbog straha za osobnu sigurnost

Bernardi je govorio o dodatnim mjerama koje zakonodavci i korporacije mogu usvojiti kako bi potaknuli zviždače na etično ponašanje.

- Zakon zahtijeva od privatnih tvrtki da usvoje programe usklađenosti s korporacijama te da se uključe u programe za zaštitu zviždača. Stoga, ako tvrtka i ne pruža robu i usluge državnom sektoru ili državnom vlasništvu, i nije usvojila model sukladnosti prema ranijem antikorupcijskom zakonu ne podliježe novom Zakonu 179/2017.

Zviždači su ključni za otkrivanje nezakonitih aktivnosti i sprečavanje korporativnog nedoličnog ponašanja. Nedostatkom pune regulativne zaštite za zviždače, kompanije moraju same preuzeti inicijativu i provesti izvješća zviždača unutar kompanije, radije nego da imaju vanjsko istraživačko tijelo. Edukacija i svjesnost su ključni za to, zaključio je Bernardi.

24. travanj 2024 23:29