13. veljača 2018.

Assange će nakon današnje presude možda izaći iz zatočeništva

Londonski sud u utorak će odlučiti je li u interesu pravde nastavak pravne akcije protiv osnivača Wikileaksa Juliana Assangea jer 2012. nije poštivao propise o boravku na uvjetnoj slobodi. Ako presuda bude u njegovu korist, Assange (46) će biti slobodan da napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu, gdje je praktički zatočen već više od pet godina.

No, mogao bi izabrati da i dalje ostane u veleposlanstvu, gdje mu je odobren politički azil, iz straha da će ga Velika Britanija izručiti SAD-u, radi suđenja zbog objave velike količine klasificiranih vojnih i diplomatskih dokumenata, jednog od najvećih curenja informacija u američkoj povijesti.

>>> Ništa od diplomatskog statusa za osnivača WikiLeaksa, London odbio zahtjev Ekvadora

Assange je potražio utočište u ekvadorskom veleposlanstvu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj, u kojoj je bio optužen za silovanje. Optužba za silovanje u Švedskoj u međuvremenu je odbačena, no u očima britanskih vlasti Assange i dalje krši zakon.

Prošlog tjedna Assangeovi odvjetnici zatražili su odbacivanje britanskog naloga za uhićenjem, jer su švedski tužitelji odustali od svoje istrage i zahtjeva za izručenjem, no londonski sud odbio je taj zahtjev. Nakon toga su zatražili da sud razmotri je li u interesu pravde nastavak Assangeova progona zbog kršenja uvjetnog boravka na slobodi, o čemu sutkinja Emma Arbuthnot treba odlučiti ne Westminsterskom sudu u utorak.