Aktualno Tehnopolis

Asteroid promjera 600 metara danas prolazi vrlo blizu Zemlje

NASA
foto: Walls Field, flickr
Lider/Hina

Asteroid promjera oko 600 metara u srijedu će proći vrlo blizu Zemlje, no to neće predstavljati nikakvu opasnost za naš planet, izvijestila je u utorak NASA.

>>>Trump potpisao zakon o financiranju NASA-e s ciljem slanja ljudi na Mars

– Iako nema nikakve opasnosti od toga da asteroid udari u naš planet, za svemirsko tijelo tolike veličine proći će vrlo blizu, stoji u priopćenju američke svemirske agencije. Asteroid nazvan 2014-JO25 ima promjer od gotovo 650 metara i proći će oko 1,8 milijuna kilometara od Zemlje, što je nešto manje od pet puta u odnosu na udaljenost koja naš planet dijeli od Mjeseca.

Posljednji je put 2014-JO25 blizu Zemlje prošao prije 400 godina, a nakon ovog prolaska ‘vratit će se’ tek oko 2600.

Veliko svemirsko tijelo pokraj Zemlje će proći nakon što je okružilo Sunce, a zatim će nastaviti putovanje prema Jupiteru te će se ponovno vratiti prema središtu sunčeva sustava. Idući će se put veliko svemirsko tijelo približiti Zemlji 2027. Tada će asteroid 199-AN10, promjera oko 800 metara doći na udaljenost od 380.000 km od Zemlje, što je distanca između našeg planeta i Mjeseca.

>>>NASA pronašla sustav od 7 planeta veličine Zemlje, a na tri je značajna mogućnost za postojanje života

Iz NASA-e ističu da je ovo “iznimna prigoda” za astronome i zaljubljenike u svemir da čak i manjim teleskopom prate prolazak asteroida jednu ili dvije noći.

Komentari