Aktualno
StoryEditor

Asti miša: Ličani bolji domaćini od Dalmatinaca prema ocjenama turista

08. Siječanj 2019.

Booking.com i ove je godine, sedmi put zaredom, dodijelio Guest Review nagrade za najbolja turistička odredišta po odabiru svojih korisnika.

[caption id="attachment_372181" align="aligncenter" width="750"] Slunj[/caption]

Hrvatska se u ukupnom poretku nalazi na šestom mjestu, iza Italije, Španjolske, Francuske, Njemačke i SAD-a, ali ispred Ujedinjenog Kraljevstva, Ruske Federacije, Poljske i Brazila, sa 34.027 dobivenih nagrada, odnosno nagrađenih objekata, kojima su gosti dali prosječnu ocjenu 9.

U top 20 najnagrađivanijih gradova po broju i kvaliteti smještajnih kapaciteta su Split (na trećem mjestu odmah nakon Rima i Saint Petersburga), Zadar (16.) i Dubrovnik (20. mjesto).

No kada se u obzir uzima gostoljubivost, korisnici su najbolje ocjene dali Slunju, Korenici, Plitvičkim jezerima, Otočcu, Rakovici pa tek onda Skradinu, Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rovinju.

Apartmani i privatni smještaj putnicima zanimljiviji od hotela

Drugu godinu zaredom apartmani su najnagrađivanija vrsta smještaja i čine više od trećine (36%) nagrađenih objekata u svijetu 2018. Dok su hoteli najnagrađivanija vrsta smještaja, gotovo tri četvrtine (73%) svih nagrađenih objekata čine kuće, apartmani i drugi jedinstveni smještajni objekti, uključujući brodove, iglue, smještaj kod domaćina i ladanjske kuće.

Također su bitni podaci za turističke trendove u 2019. godini kako bi gotovo pola ispitanih putnika iz Hrvatske (45%) više voljelo boraviti u privatnom smještaju (kući za odmor ili apartmanu) nego u hotelu. Osim toga, više od četvrtine putnika iz Hrvatske (27%) kaže da bi razmislili o tome da dodaju svoj dom na stranicu za rezervaciju smještaja tijekom sljedeće godine. Uz 33% putnika iz Hrvatske koji 2019. također žele boraviti u vrsti smještaja koju još nikad prije nisu isprobali.

Najbolje ocijenjeni smještajni objekti u Hrvatskoj:

  1. Villa Allegra, Lovran
  2. Apartmani Mistral, Mimice
  3. B&B Plitvička jezera, Plitvica Selo
  4. Hotel 9, Zagreb
  5. Apartmani Dalmatia Infinity, Bibinje
  6. Gostinska kuća Aljmaš, Aljmaš
  7. Pansion Barica, Crikvenica
  8. Prima luxury rooms, Split
  9. Hotel Kompas, Dubrovnik
  10. Nirvana apartmani, Motovun

Susretljivost lokalnog stanovništva važan faktor odabira destinacije

72% putnika iz Hrvatske kažu da su im susretljivi i zanimljivi lokalni stanovnici jedan od najvažnijih faktora prilikom odabira odredišta za sljedeće putovanje.

- Bez obzira na vrstu, veličinu ili lokaciju smještajnog objekta, kod naših smo gostiju primijetili da uistinu cijene element ljudske topline tijekom svog putovanja, bilo da se radi o dodatnoj pažnji prema detaljima ili uistinu individualiziranom pristupu usluzi, rekao je Olivier Grémillon, potpredsjednik Booking.com-a.

18. travanj 2024 05:44