Aktualno
StoryEditor

Aston Martin izlazi na Londonsku burzu

29. Kolovoz 2018.

Britanski proizvođač luksuznih vozila Aston Martin objavio je u srijedu da namjerava izaći na Londonsku burzu i time okončati zaokret u svom poslovanju tijekom kojeg je ponovno počeo profitabilno poslovati.

>>>Aston Martin ponovno izrađuje Bondov automobil – koštat će 3,3 milijuna funta

Bude li uspješan, to će postati prvi izlazak na burzu jednog britanskog proizvođača vozila nakon mnogo godina, nakon što su znamenite marke poput Jaguara, Bentleya i Rolls-Royca već prodane stranim vlasnicima.

Inicijalna javna ponuda (IPO), koja će slijediti iste korake kao i Ferarijeva, mogla bi valorizirati Aston Martin na 5 milijardi funti ili 6,4 milijarde dolara.

Aston Martin u srijedu će podnijeti registracijski dokument britanskom regulatoru financijskog tržišta kao prvi korak za IPO, a prospekt izdanja bit će objavljen oko 20. rujna.

Plan izlaska na burzu uključuje prodaju udjela postojećih dioničara, uglavnom kuvajtskih i talijanskih fondova, pri čemu će free-float biti najmanje 25 posto.

Čelnik Aston Martina kazao je Reutersu da se nada da će izlazak na burzu biti dovršen do kraja godine, a to bi se trebalo poklopiti s planiranim postizanjem dogovora Britanije i EU oko izlaska iz Unije. Aston prodaje otprilike 25 posto svojih vozila u EU, a proizvodi ih u svom pogonu u središnjem dijelu Engleske.

No, Palmer ne smatra da bi brexit, čak i ako će uključivati nametanje carina na trgovinu između EU i Britanije, mogao imao veliki utjecaj na samu kompaniju.

"Možemo demonstrirati da brexit nema veliki utjecaj na nas. Ako će biti carina na uvoz u Europu, postojat će onda i carine za naše konkurente koji izvoze u Britaniju, stoga bismo mogli izgubiti djelić tržišta u EU, a povećati u Britaniji", izjavio je.

Aston, koji je godinama poslovao s gubitkom, prošle je godine zabilježio dobit, prvi put od 2010.

>>>Aston Martin uskoro i na oranicama?

U srijedu je kompanija objavila da je ostvarila polugodišnju prilagođenu bruto dobit od 42 milijuna funti, uz rast prihoda od 8 posto,na 445 milijuna funti. Ta engleska kompanija očekuje da će ove godine prodati između 6.200 i 6.400 vozila, a u srednjem roku planira povećati prodaju na približno 10.000.

25. travanj 2024 11:26