Aktualno
StoryEditor

Astronomi otkrili planet toliko velik da nisu sigurni je li uistinu planet

12. Studeni 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=5IqFXeYxOXM

Na udaljenosti od 22 tisuće svjetlosnih godina, na rubu naše galaksije uočen je ogroman planet, a znanstvenici se još uvijek bore s definiranjem o čemu se točno radi.

Čak i ako baratate samo s osnovnim znanjem o planetima u našem Sunčevom sustavu vjerojatno znate da su Zemlja, a zatim i Merkur i Mars među najmanjima, dok su Saturn i moćni Jupiter na drugoj strani ljestvice. No, generalno gledajući, Jupiter zapravo i nije toliko moćan ako se uzme u obzir novo otkriće apsolutno masivnog planeta, smještenog na "izbočini" naše galaksije, koji znanstvenicima zadaje muke pri definiranju i shvaćanju o čemu se točno radi.

>>>Tim astronoma otkrio četiri planeta veličine Zemlje

Novi planet, otkriven uz pomoć NASA-inog Spitzer Space Teleskopa, nazvan je OGLE-2016-BLG-1190Lb, ali iza tog nevjerojatnog imena krije se misterij njegove nevjerojatne veličine. Pretpostavlja se da je planet više od 13 puta veći od Jupitera, što je toliko veliko da astronomi nisu sigurni je li to uopće planet, pa znanstvenici razmatraju mogućnost da se radi o smeđem patuljku. Naime, smeđi patuljci, često smatrani propalim zvijezdama, su objekti toliko veliki da generiraju toplinu, ali samo od otprilike 150 do 200 stupnjeva Celzijusa i nisu dovoljno masivni da podrže nuklearnu fuziju.

Smatra se da je odstupanje između pravih planeta i smeđih patuljaka negdje između 13 i 14 masa Jupitera, a OGLE-2016-BLG-1190Lb s masom od približno 13,4 Jupiterovih masa svakako otvara brojna pitanja i nedoumice.

>>>VIDEO: Potencijalno otkriće prvog egzomjeseca ‘uzbudilo astronome’

"S obzirom da je postojanje pustinje smeđih patuljaka karakteristika različite formacije mehanizama zvijezda i planeta, neposredna blizina OGLE-2016-BLG-1190Lb toj pustinji otvara pitanje je li to doista planet i stoga igra ulogu u praćenju galaktičke raspodjele planeta" kažu znanstvenici, a prenosi Boy Genius Report.

OGLE-2016-BLG-1190Lb se nalazi na udaljenosti od 22 tisuće svjetlosnih godina, tako da znanstvenicima baš i nije nadohvat ruke za proučavanje, ali daljnja promatranja svakako mogu pomoći u razjašnjavanju statusa objekta i potencijalno pomoći redefinirati kako znanstvenici razmišljaju o zvijezdama male mase, smeđim patuljcima i golemim egzoplanetima.

14. travanj 2024 03:38