Aktualno
StoryEditor

FOTO: Atlantic Grupa i IRB predstavili ‘niskokaloričan, vitaminski‘ projekt vrijedan 19 milijuna kuna

18. Srpanj 2017.

Atlantic grupa i Institut Ruđer Bošković (IRB) zajedno će razvijati novi niskokalorični vitaminski napitak Cedevita Functional OTG, a projekt, ukupno vrijedan 19 milijuna kuna s 10,8 milijuna kuna sufinanciran je bespovratnim sredstvima EU fondova, rečeno je u utorak na predstavljanju projekta.

Direktorica Odjela istraživanja i razvoja tvrtke Cedevita Nevenka Vrač rekla je kako je novi proizvod namijenjen "on-the-go" segmentu, novoj kategoriji potrošača koji se hrane u pokretu i vole trendi proizvode.

Nova Cedevita imat će novo pakiranje, novi čep, te veću mogućnost za reciklažu. U odnosu na postojeću koja, kazala je Vrač, već ima 40 posto manje šećera u odnosu na slična pića, Cedevita Functional imat će 50 posto manje šećera.

Na proizvodu će raditi 20 znanstvenika iz dva zavoda IRB-a i Cedevite, rekao je predstojnik Zavoda za molekularnu medicinu IRB-a Tihomir Balog.

Institut Ruđer Bošković s Atlantic Grupom surađuje u aktivnostima formulacijskog i tehnološko-dizajnerskog usavršavanja ovog proizvoda, a ovo je prvi projekt Atlantic Grupe koji je djelomično financiran iz EU fondova. Prijavom na natječaj Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta napravljena je detaljna evaluacija projekata nakon čega su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 10 milijuna kuna sa svrhom poticanja zahtjevnih istraživačko – razvojnih aktivnosti.

>>>Atlantic Grupa prodaje dvije tvornice belgijskom Aminolabsu

- Ono što ovaj iskorak u razvoju proizvoda čini posebnim jesu suradnja sa stručnjacima najistaknutije znanstvene ustanove u Republici Hrvatskoj – Instituta Ruđer Bošković, te uspješan projekt povlačenja nepovratnih sredstava iz Europske unije – praksa koju bismo svi u Hrvatskoj željeli vidjeti u većoj mjeri, kazao je predsjednik Uprave Atlantic Grupe, Emil Tedeschi.

Na predstavljanju projekta u kojem će sudjelovati interdisciplinarni istraživački tim IRB-a i Cedevite sastavljen od ukupno 20 znanstvenika s područja kemije, molekularne biologije i biomedicine, a njihove aktivnosti temelje se na tri odvojena modula koji se bave analizom i formuliranjem novog proizvoda.

- Kroz suradnju s jednim od najprepoznatljivijih hrvatskih brendova, ali i cjelokupnom Atlantic Grupom, na najbolji način demonstrira se značaj primjene suvremene tehnologije i opreme kojom IRB raspolaže, kao i bogatog znanja te stručnosti naših znanstvenika, na razvoju novih proizvoda čime Institut daje i snažan doprinos cjelokupnom gospodarskom razvoju Hrvatske, a upravo je bolje povezivanje s gospodarstvom jedan od naših glavnih ciljeva, izjavio je ravnatelj Instituta Ruđer Bošković dr. sc. Tome Antičić.

>>>Banke spremne financirati Agrokor, Atlantic naveo tri osnovna zahtjeva dobavljača

Ministrica gospodarstva i potpredsjednica Vlade Martina Dalić ocijenila je kako je riječ o primjeru dobre suradnje gospodarstva i znanstveno-istraživačke zajednice na inovaciji postojećeg proizvoda odnosno bitnoj sastavnici gospodarskog rasta, a to je prenošenje znanstveno-istraživačkog rada  u gospodarstvo.

"U odnosu na cjelokupno raspoloživa sredstva za tu namjenu koja iznose 100 milijuna eura, do sada je doneseno 15 odluka o financiranju, odnosno voditelji 15 projekata obaviješteni su da su sredstva dobili. U pripremi su još četiri projekta što znači da od 100 milijuna eura očekujem da će do kraja ovog mjeseca bit raspodijeljeno 260 milijuna kuna", kazala je Dalić.

Dodala je da je aktivan i poziv Ministarstva gospodarstva usmjeren na centre kompetentnosti, u iznosu od 760 milijuna kuna, koji predstavljaju platformu za male i srednje poduzetnike, jedinice lokalne samouprave  i znanstveno istraživačke institucije da se mogu zajednički usmjeriti na inovacije.

 

24. travanj 2024 16:09