Aktualno
StoryEditor

Atlantic Grupa i Zagrebačka pivovara nagrađuju studente

09. Lipanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Ana Mihaljević, Martina Furdić, Krešimir Peraić, Ivan Radmanić, Jurica Bojić, Igor Krekešić i Marta Kruhalj studenti su Fakulteta prometnih znanosti (FPZ) čija su rješenja i prijedloge na drugome Logističkom praktikumu, održanome prošli tjedan, Atlantic Grupa i Zagrebačka pivovara proglasile najboljima. Tvrtke će odabrati tri studenta koja će dobiti mogućnost tromjesečne plaćene prakse. Logistički praktikum inovativni je projekt za unapređivanje znanja i poslovnih kompetencija studenata simuliranjem realnih poslovnih procesa koji organiziraju FPZ i studentska udruga Trans zajedno s HGK-om. Zamišljen je tako da studenti FPZ-a logističkog smjera  u mjesec dana istraže rješenja za projektne zadatke koji su napravljeni tako da se razgovorom s gospodarstvenicima uvide aktualne teme iz realnog sektora koje bi bile zanimljive za analizu određenih logističkih procesa u tvrtkama Atlantic Grupa i Zagrebačka pivovara, koje su uz HGK i suradnici na projektu.

Dodana vrijednost

– Studenti će imati priliku pokazati znanja i vještine, snalažljivost i način razmišljanja te će steći iskustvo praktičnog i timskog rada, što će im povećati konkurentnost na tržištu rada. Gospodarstvenici pak sudjelovanjem u projektu dobivaju rješenja pojedinih logističkih problema, imaju mogućnost analiziranja potencijalnog kadra te stvaranja platforme dionika za daljnju suradnju na projektima – naglasila je Jasmina Pašagić Škrinjar, predsjednica Organizacijskog odbora FPZ-a, na predstavljanju projekta. Da je projekt dobar primjer dualnog obrazovanja, istaknuo je i pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Srećko Tomas, naglasivši da je povezivanje realnog sektora i obrazovanja dodana vrijednost gospodarstvu u stvaranju kompetencija koje tržište traži. – Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastojat će da se cijeli znanstveni i stručni potencijal uključi u suradnju s gospodarstvom, da se stvore novi proizvodi, otvore nova radna mjesta i omogući mladima da ne odlaze u inizemstvo nego ostanu u Hrvatskoj  i tu imaju mogućnoat razvoja i napredovanja – rekao je Tomas.

Važnost strukovnog obrazovanja

Hrvoje Gold, dekan Fakulteta prometnih znanosti, prisutnima je govorio o aktivnostima Fakulteta, koji je u posljednjih pet godina sudjelovao u nizu projekata financiranih sredstvima EU, te istaknuo njihovu dugogodišnju suradnju s gospodarstvom. Mirjana Čagalj, potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze, napomenula je da je za HGK pitanje usklađivanja obrazovanja s potrebama gospodarstva imperativ, a uvođenje dualnog sustava obrazovanja korak prema smanjivanju jaza između realnog sektora i obrazovnog sustava. – Kvalitetan sustav strukovnog obrazovanja i osposobljavanja jedna je od ključnih stvari koje pridonose poboljšanju investicijske klime i ostvarivanju gospodarskog rasta, i to prije svega povećanjem dostupnosti kvalificiranih ljudi – naglasila je Čagalj.

19. travanj 2024 17:00