Aktualno
StoryEditor

Atlantic Grupa ostvarila 167,6 milijuna kuna dobiti, rast od 8,8 posto

26. Srpanj 2018.

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 2,5 milijardi kuna te neto dobit nakon manjinskih interesa u iznosu od 167,6 milijuna kuna, objavili su u četvrtak iz te tvrtke napominjući kako je polugodište u znaku nagodbe u Agrokoru, prodaje Neve i novih principala.

>>>Atlantic Grupa prodala Nevu proizvođaču Biobaze

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu ostvarila ukupni prihod od prodaje u iznosu od 2,5 milijardi kuna, što u odnosu na isto razdoblje prethodne godine predstavlja rast od 4,1 posto ukoliko se isključi utjecaj prodane uslužne proizvodnje sportske prehrane nakon prodaje proizvodnih pogona belgijskom Aminolabsu.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosila je 296,4 milijuna kuna i bila je veća za 5,3 posto, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa porasla 8,8 posto na 167,6 milijuna kuna.

Dobri rezultati ostvareni su na krilima rasta distribucijskog poslovanja i vlastitih robnih marki, ističu iz tvrtke.

"Iza nas je balansirano polugodište u kojem bilježimo rast na svim značajnim tržištima i većini poslovnih područja. Rast prihoda i dalje prati rast profitabilnosti, a nastavljamo i s daljnjim smanjenjem zaduženosti“, kazao je potpredsjednik Atlantic Grupe za financije Zoran Stanković.

Na ukupan rast prihoda od prodaje Atlantic Grupe najviše su utjecala strateška poslovna područja Delikatesni namazi s rastom od 12,5 posto, Pića s rastom od 9,6 posto i Kava s rastom od 6,8 posto. Kava je ujedno i najveća pojedinačna kategorija u ukupnim prihodima s 21,3 posto udjela i 531,4 milijuna kuna prihoda od prodaje.

>>>Atlantic: Dobit od prodaje dviju tvornica iznosila 65 milijuna kuna

Od pojedinačnih tržišta je najviši rast ostvaren u Hrvatskoj – 8,3 posto, a slijedi Bosna i Hercegovina s 6,9 posto i Srbija koja je rasla stopom od 6,1 posto. Značajan rast bilježi se i na ostalim tržištima regije – Makedoniji, Crnoj Gori i Kosovu - koja su rasla 9,8 posto, navodi se u priopćenju.

Od događaja koji su obilježili polugodište iz Atlantic Grupe su izdvojili uspješno okončanje procesa izglasavanja nagodbe vjerovnika Agrokor grupe.

Prema nagodbi, ukoliko Konzum ostvari četverogodišnji planirani EBITDA koji je uključen u projekcije menadžmenta Agrokora i savjetnika kao podloge za postizanje nagodbe, Atlantic Grupa će naplatiti sva preostala potraživanja od članica Agrokor Grupe iz razdoblja prije pokretanja postupka izvanredne uprave, a koja iznose oko 60 milijuna kuna.

Polugodište će obilježiti i nedavno potpisani ugovor o kupoprodaji društva Neva, kojim taj najveći proizvođač kozmetike u Hrvatskoj prelazi u vlasništvo tvrtke Magdis, poznate po renomiranoj robnoj marki Biobaza te ljekarničkih i medicinskih sirovina.

>>>Atlantic Grupa isplaćuje 66,67 milijuna kuna dividende

Atlantic je ovime, kako ističu, nastavio provoditi svoj strateški program dezinvestiranja ‘non-core‘ malih poslovnih operacija, započet lani prodajom proizvodnih pogona sportske i aktivne prehrane belgijskom Aminolabsu.

Polugodište je obilježila i konsolidacija distribucijskog poslovanja. Ugovorene su suradnje s novim principalima - Red Bullom u Srbiji i Mars grupom u Hrvatskoj, što je omogućilo stabilan rast distribucije na tim tržištima.

Osim toga, u internoj organizaciji cjelokupno distribucijsko poslovanje reorganizirano je u jedinstveno područje.

>>>Tedeschi o 2017.: Rasli smo gotovo beziznimno po svim stavkama i kriterijima

Među brojnim inicijativama iz razvoja vlastitog asortimana doprinosom se ističu rezultati nove proizvodnje Argete u SAD-u, dvoznamenkasti rast instant turske kave Black‘n‘Easy te redizajnirane Cockta s izvrsnim rezultatima u HoReCa kanalu, navodi se u priopćenju.

20. travanj 2024 03:41