Aktualno
StoryEditor

Audi reže troškove za 10 milijardi eura, preusmjerava novac u električne automobile

31. Srpanj 2017.

Audi nastoji smanjiti troškove s 20 milijardi eura na 10 milijardi eura kako bi osigurao novac za prelazak proizvodnje na električne automobile, izjavili su izvori bliski proizvođaču za Reuters.

>>>VIDEO: Audijeva ‘seksistička’ reklama doživjela fijasko u Kini

Audi planira proizvesti pet novih električnih modela u narednim godinama, počevši s novim e-tron sportskim modelom koji će biti u proizvodnji od 2018. godine u Bruxellesu.

Unatoč rastućim troškovima programa električnih automobila, luksuzni proizvođač želi zadržati svoju operativnu maržu na najmanje 8 posto godišnje, rekla su dva izvora upoznata s promišljanjem Uprave. Njegova dobitna marža u prvoj polovici ove godine iznosila je 8,9 posto.

Većina od 10 milijardi eura uštede bi proizašla iz smanjenja troškova istraživanja i razvoja, rekli su izvori.

Glasnogovornik Audijevog sjedišta u Ingolstadtu odbio je komentirati navode. Njemački poslovni dnevni list Handelsblatt izvijestio je ranije u nedjelju o planu smanjenja troškova i planovima profitabilnosti.

Audi također ima za cilj osloboditi sredstva za ulaganja u tehnologiju nulte emisije razvijajući novu proizvodnu platformu s Porscheom, omogućujući da obje marke uštede novac dijeljenjem komponenti i modula.

>>>Der Spiegel: VW, Audi, Porsche, BMW i Daimler formirali ‘tajni kartel’

Audi se trenutno bori s povlačenjem automobila, istragom zbog navodnog udruživanja u kartel i ustrajnim kritikama sindikata i menadžera oko skandala i post-dieselgate strategije.

Izvori su za Reuters dodali u petak kako su četiri od sedam vrhunskih direktora marke blizu otkaza u skorašnjoj budućnosti. U nedjelju se doznalo da se oko razrješenja članova nadzornog odbora raspravljalo prošli četvrtak, ali formalna odluka tek slijedi.

25. travanj 2024 16:57