Aktualno
StoryEditor

Australija odlučila prodavati vize da pokrije troškove u zdravstvu

18. Svibanj 2017.

Oko 15 tisuća useljenika u Australiji uskoro će moći kupiti vize za boravak svojih roditelja, djedova i baka te bliskih rođaka u toj zemlji. Odluka je to koju vlada Australije tek treba potvrditi, a osnovni razlog trgovanja vizama jest namjera da se prikupljenim novcem pokriju troškovi zdravstvenog osiguranja za vrijeme boravka u toj zemlji.

Prema pisanju SBS Newsa, djeca će uplatom za vize snositi troškove privatnog zdravstvenog osiguranja za svoje roditelje. Osim toga, tim novcem će podmiriti i sve dodatne troškove zdravstvene zaštite do kojih bi moglo doći tijekom boravka njihovih roditelja u Australiji.

- Potencijalni trošak zdravstvene zaštite koji bi mogao pasti na teret poreznih obveznika povećava se s godinama pacijenata, rekao je Alex Hawke, pomoćnik australskog ministra useljavanja.

>>> Aboridžinima bolja zdravstvena zaštita zbog izloženosti britanskim nuklearnim testovima

Viza na tri godine koštat će pet tisuća, viza na pet godina deset tisuća, a viza za maksimalan boravak u trajanju od deset godina iznosit će 20 000 australskih dolara.

Nove odredbe pomogle bi australskoj vladi da smanji troškove za zdravstvenu zaštitu. Ako se prve godine primjene popuni kvota od 15 tisuća viza, to bi u proračun donijelo 150 milijuna dolara. Nositelji vize ne bi imali pravo rada u Australiji, no u vladi se nadaju da bi oni u svojim obiteljima odrađivali poslove čuvanja djece, što bi smanjilo pritisak na vrtiće.

- Bake i djedovi koji dobiju ovu vizu mogli bi se brinuti za unuke dok roditelji rade, dodaje Hawke.

19. travanj 2024 02:32