Aktualno
StoryEditor

Australska javnost podijeljena oko pretilih modela na modnim pistama

05. Kolovoz 2017.

Pitanje glorificiraju li plus size modeli pretilost i nezdrav način života zaokupilo je pažnju javnosti u Australiji, nakon što su se modeli s evidentnim viškom kilograma pojavili na modnim pistama u kupaćim kostimima, piše u četvrtak BBC.

Članak u listu Sydney‘s Daily Telegraph kritizira angažiranje pretilih modela kao "neodgovorno", dok zdravstveni stručnjaci kažu da takvi modeli promoviraju opasnu poruku za zdravlje. Ima i onih koji čvrsto zastupaju mišljenje da među modelima moraju biti zastupljene žene različitih konfekcijskih brojeva.

>>>Istraživanje pokazalo: Manje se debljate ako kod kuće ne jedete pred televizorom

Raspravu je pokrenula kolumnistica Soraiya Fuda koja je napisala: "Ako modna industrija ispravno odlučuje da neće koristiti modele koji se izgladnjuju do kosti i kože, onda ne bi trebala promovirati ni nezdrave tjelesne obline".

Urednik Sports Illustrateda u kojem su se modeli pojavili smatra da je list poslao vrlo pozitivnu poruku da ljepota ne znači da svi moraju biti isti.

>>> Modna industrija: Manekeni ne mogu ni sanjati o zaradi svojih kolegica

Zdravstveni stručnjaci također su se uključili u raspravu.

Doktor Brad Frankum, predsjednik Australske liječničke udruge u Novom Južnom Walesu, smatra da bi se trebalo pobuniti protiv pretilih modela kao što se javnost zgraža nad onima koji imaju nezdravo malo kilograma ili su anoreksični.

- Kada bi se netko pojavio na pisti pušeći cigaretu došlo bi do pobune jer bi to slalo nezdravu poruku, rekao je Frankum za BBC te nastavio: - Slično tome, ako šaljemo osobe s prekomjernom težinom ili pretile da nose revije, to na neki način znači da slavimo debljinu. Mislim da je to opasno jer svi znamo da se radi o stanju opasnom za zdravlje.

>>>Polovica hrane za djecu nezdrava

Profesor John Dixon, stručnjak za klinička istraživanja na Baker IDI Institutu za srce i dijabetes suprotnog je stava i kaže da modeli trebaju predstavljati sve ljude u društvu.

- Budući da je u našoj zajednici normalno biti prekomjerne težine - 28 posto Australaca je pretilo - zaista je uvredljivo da pretili ne smiju biti na modnoj pisti, kaže on.

Svi mogu, smatra profesor Dixon, na modnoj pisti izgledati dobro te naglašava da je stigma povezana s debelim ljudima tako snažna da bi se svi morali diviti onima koji se usude "osjećati dobro, izgledati dobro i dobro se odijevati".

Model Stefania Ferrario smatra da modna industrija ne bi smjela promovirati ekstreme.

Kaže da se zalaže za različitost modela, da budu svih veličina i oblika, ali da je neodgovorno da oni koji se mogu svrstati u kategoriju nezdravih budu na pisti.

20. travanj 2024 10:51