Korona i biznis
21. veljača 2017.

Austrija daje prioritet domaćim radnicima, smanjuje doplatke za djecu ‘gastarbajtera‘

Austrijska vlada usvojila je u utorak nove propise koji će domaćim radnicima osigurati prioritet pri zapošljavanju u odnosu na potencijalne doseljenike iz drugih zemalja Europske unije.

Austrija već godinama bilježi pojačani priljev inozemnih radnika na tržište rada, posebno iz siromašnijih susjednih zemalja na istoku Europe, zahvaljujući znatno višim plaćama i socijalnim pravima.

Stoga je vlada u Beču odlučila od srpnja na tri godine prepoloviti troškove rada kompanijama koje budu otvarale nova radna mjesta i zapošljavale austrijske građane koji žele promijeniti posao ili su registrirani na uredu za zapošljavanje.

>>>Dalić: Ove godine značajno povećavamo kvote za izdavanje radnih dozvola za osobe iz trećih zemalja

Za tu će se olakšicu moći kvalificirati i kompanije koje zaposle radnike sa svjedodžbom austrijskih obrazovnih institucija i visoko kvalificirane radnike iz trećih zemalja s posebnom radnom dozvolom.

Osim austrijskih državljana, prioritet pri zapošljavanju imat će i državljani ostalih zemalja Europske unije, već nastanjeni u Austriji.

Mjere će stajati dvije milijarde eura a ciljaju na otvaranje 160 tisuća novih radnih mjesta, priopćili su iz vlade.

"To nema nikakve veze s neprijateljstvom prema strancima. Ne zanima me rodni list ali želim riješiti problem s kojim se u Austriji suočavamo", kazao je u poruci na Facebooku austrijski kancelar Christian Kern.

Dodao je i kako je uvjeren da će Europska komisija odobriti njihov plan. Reuters pak napominje da bi im u Bruxellesu mogli spočitnuti kršenje načela slobodnog protoka ljudi.

Smanjenje dječjih doplataka za gostujuće radnike

Austrija namjerava smanjiti i visinu dječjih doplataka koje primaju djeca gostujućih radnika čiji obitelji ne žive u Austriji, te ih prilagoditi standardu zemalja u kojima žive, objavili su u utorak slovenski mediji.

Prijedlog zakona koji će ovog tjedna u parlamentu podnijeti dvije najjače austrijske stranke, Pučka stranka OeVP i socijaldemokrati SPOe koje sastavljaju  vladajuću koaliciju, predviđa da bi na taj način došlo do uštede od 100 milijuna eura u državnom proračunu.

Visina dječjih dodataka za strance  prilagodila bi se životnim uvjetima i standardu zemalja iz kojih gostujući radnici dolaze, objavila je slovenska agencija STA.

Najviše takvih novčanih doznaka na ime dječjih doplataka za djecu ‘gastarbajtera‘ lani je iz Austrije otišlo u Mađarsku, 65 milijuna eura, slijede Slovačka sa 60 i Poljska sa 37 milijuna eura, a dosta se dječjih doplataka šalje i u  Rumunjsku, Češku i Sloveniju.

>>>Presušio najvažniji resurs – kvalificirani radnici

Austrija  godišnje za dječje doplatke isplati 3,4 milijarde eura, a snižavanjem tog dodatka za djecu stranaca troškove bi smanjila za oko 100 milijuna eura jer su dječji doplatci u zemljama odakle dolaze strani zaposlenici znatno niži od austrijskog standarda.

U zemljama iz kojih je najviše gostujućih radnika doplatak po djetetu kreće se od 20 do 40 eura, dok je u Austriji znatno viši - od 110 do 160 eura, objavila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Austrija inače spada među zemlje s najnižim stopama nezaposlenosti, od samo 5,7 posto prema metodologiji Međunarodne organizacije rada (ILO). Broj nezaposlenih ipak stalno raste u kontekstu posustajanja gospodarskih aktivnosti.