Aktualno
StoryEditor

Austrija: Ljevica i desnica podržale zabranu burke i nikaba

22. Svibanj 2017.

Austrija je postala najnovija europska zemlja koja će zabraniti prekrivanje lica maramom u javnosti, a nove propise podržavaju obje vladajuće stranke u zemlji, piše npr.

Zabrana će stupiti na snagu od listopada, a kazne za nošenje odjevnih komada koji prekrivaju lice bit će oko 150 eura. Zabrana će uključivati nošenje burki i nikaba na sveučilištima, sudovima i u javnom prijevozu.

Francuska, Belgija, Nizozemska i Bugarska već su djelomično ili u potpunosti zabranile nošenje burke i nikaba, a Njemačka i Norveška rade na zabranama.

>>>Schäuble muslimanima: Na svijetu postoje bolja mjesta od Europe za prakticiranje Šerijata

Zabrana je dio velikog zakona integracija, kojeg su predložile dvije vodeće austrijske stranke, Socijaldemokratska partija i stranka desnog centra Austrijska pučka stranka.

Ovi zakoni zapravo su pokušaj izbjegavanja kolapsa u koalicijskoj vladi koji bi mogao uzrokovati prijevremene izbore.

Zakon određuje i niz pravila za ljude koji se žele doseliti u Austriju, što uključuje pohađanje integracijske škole u trajanju od 12 mjeseci u kojoj će se učiti njemački jezik i austrijska pravila, a tražitelji azila također će morati sudjelovati u neplaćenim javnim radovima kako bi se pripremili za tržište rada.

>>>Wilders obećao zabranu useljavanja muslimanima, zatvaranje džamija i izlazak iz Unije

Onima koji to odbiju umanjit će se socijalne naknade, a u veljači su tisuće ljudi prosvjedovale na ulicama Beča protiv predloženog zakona.

Njemački Bundestag također je odobrio sličan zakon prema kojemu će biti zabranjeno sakrivanje lica na radnom mjestu za državne službenike, sudce i vojnike.

U ožujku je najviši sud Europske unije donio presudu da muslimanka koja je dobila otkaz u Belgiji jer je na radnom mjestu nosila islamsku maramu nije bila žrtva izravne diskriminacije jer je poslodavac imao opće pravilo protiv vjerskih i političkih prikaza.

Zabrana nošenja marame ima dugu povijest, a prva europska zemlja koja ga je zabranila bila je Francuska 2011.

23. travanj 2024 15:59