Aktualno
StoryEditor

Austrijski OMV: ruski plin plaćat ćemo i dalje u eurima

24. Ožujak 2022.
rusija energija plin

Austrijska naftna i plinska grupa OMV ruski će plin i dalje, naravno', plaćati u eurima, a ne u rubljima, izjavio je izvršni direktor Alfred Stein.

- Takva je osnova našeg ugovora, ne bih ni smio postupiti drugačije -  izjavio je šef austrijske tvrtke u intervjuu za televiziju Puls24, prema transkriptu koji je objavljen prije emitiranja u srijedu navečer, ističe novinska agencija APA.

- I ja sam vidio tu objavu -  izjavio je Stein, aludiravši na izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina u srijedu da će neprijateljske države ruski plin ubuduće plaćati u rubljima.

- Nas još nitko nije nazvao, tu su i važeći ugovori u kojima tako nešto nije uglavljeno -  istaknuo je čelnik austrijske tvrtke, dodavši da će namjeravaju pričekati eventualnu obavijest.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je izmjene u naplati plina na sastanku užeg kabineta vlade.

- Rusija će, naravno, i dalje isporučivati prirodni plin u dogovorenom obujmu i po dogovorenim cijenama... utanačenima sklopljenim ugovorima. Promijenit će se samo valuta plaćanja, u ruske rublje -  rekao je ruski predsjednik na sastanku užeg kabineta vlade koji su prenosile tv postaje.

Rusija je sastavila popis 'neprijateljskih' zemalja, podudaran sa zemljama koje su joj uvele sankcije zbog invazije na Ukrajinu. Popis uključuje SAD, članice EU-a, Britaniju, Japan, Kanadu, Norvešku, Singapur, Južnu Koreju, Švicarsku i Ukrajinu.

Ruski predsjednik dao je vladi i središnjoj banci rok od tjedan dana da obave potrebne pripreme, rekavši i da će proizvođaču plina Gazpromu naložiti da u ugovore unese odgovarajuće izmjene.   

- Treba utvrditi razumljiv i transparentan postupak plaćanja za sve strane kupce, uključujući i kupovinu rubalja na domaćem (ruskom) tržištu valuta -  dodao je Putin.  

Stabilizacija rublja?

Ruski predsjednik povukao je, gledano iz ruske perspektive, "zanimljiv šahovski potez", prisiljavajući Zapad da se i dalje bavi ruskom valutom, izjavio je za austrijsku novinsku agenciju analitičar Raiffeisen Bank Internationala (RBI) Gunter Deuber.

EU bi pak eventualno mogao biti prisiljen preispitati sankcije koje je uveo Rusiji i njezinoj središnjoj banci u platnom prometu, špekulira Deuber.

Putin je tim potezom iznenadio financijska tržišta, koja su očekivala obustavu izvoza sirovina, poput nekih metala, potrebnih europskoj industriji, dodaje.

U svakom slučaju, Rusija nametanjem obaveze kupcima u EU da plin plaćaju u rubljima stvara potražnju za ruskom valutom na međunarodnim tržištima, koja će stabilizirati rubalj i na srednji rok, smatra analitičar RBI-ja.

To znači da će EU morati kupovati rublje, želi li nabavljati ruski plin, a time se postavlja i pitanje koliko duboke mogu biti sankcije ruskoj središnjoj banci, budući da su za trgovinu valutama potrebni kanali plaćanja i mogućnosti razmjene, upozorava on.

To znači da Zapad sada ipak ne može potpuno izolirati Rusiju, drži analitičar austrijske banke.

28. travanj 2024 23:39