Aktualno
StoryEditor

Austrijski ugostitelji odbijaju EU direktivu o besplatnoj vodi za goste

03. Rujan 2018.

Austrijski ugostitelji najavili su pobunu protiv najavljene direktive Europske unije kojom se želi prisiliti ugostitelje da gostima nude besplatnu vodu iz slavine.

>>>Upozorenje znanstvenika: Zbog ugljičnog dioksida izvori slatke vode sve kiseliji

„Planirana direktiva potpuno je promašena priča kada je u pitanju Austrija“, rekao je za austrijsku agenciju APA Mario Pulker, predsjednik odjela za ugostiteljstvo Austrijske gospodarske komore (WKÖ).

On pritom nema na umu samo pravilo o besplatnoj vodi nego i o češćim kontrolama kvalitete vode u ugostiteljskim objektima koji sami crpe vodu.

„U turističkim središtima su ugostitelji koji sami crpe vodu prisiljeni naplaćivati vodu iz slavine i strani gosti to prihvaćaju“, kaže Pulker.

Posljednjih godina je trend da se voda naplaćuje i u objektima koji ne posjeduju vlastiti izvor vode nego su spojeni na gradski vodovod.

Besplatna voda u ugostiteljskim objektima odavno je predmet spora među europskim ugostiteljima. Posebice turisti iz Sjedinjenih Država, gdje je besplatna voda potpuno uobičajena pojava u restoranima i kafićima, čude se kada im u Europi odbijaju poslužiti vodu iz slavine koja je, kako tvrdi Europske komisije, u 96 posto slučajeva izvrsne kvalitete.

>>>Otkrivena voda na Mjesecu

Pritom je upravo običaj u bečkim kavanama uz kavu obavezno poslužiti čašu vode iz slavine bez da to gost mora posebno tražiti.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

15. travanj 2024 03:27