Aktualno
StoryEditor

Austrijski vicekancelar: Očekujem lančanu reakciju ako Njemačka zatvori granice

23. Lipanj 2018.

Austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache rekao je u subotu kako očekuje lančanu reakciju širom Europske unije ako Njemačka zatvori granice za izbjeglice.

"To je logična posljedica, spremni smo za to i slično ćemo zaštiti naše granice", rekao je Strache za austrijsku televiziju, dodajući da Italija poduzima slične mjere.

>>>Ministar ne popušta Angeli Merkel: Od 1. srpnja vraćamo migrante s granice

"Ne može se ponovno dopustiti novi migrantski val kao onaj koji smo doživjeli 2015.", rekao je.

Najmanje 16 šefova država ili vlada razgovarat će o tom pitanju na neformalnom radnom sastanku u nedjelju u Bruxellesu na poziv predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera.

Nekoliko zemalja bojkotirat će sastanak, a neslaganje Rima i Berlina čini dogovor malo vjerojatnim.

>>>Albanska veza: Raste broj migranata na novoj balkanskoj ruti

Sastanak je organiziran uoči Europskog vijeća potkraj idućeg tjedna i u trenutku kada je njemačka kancelarka Angela Merkel pod velikim pritiskom bavarskog CSU-a da zauzme stroži pristup prema ilegalnoj imigraciji.

Strache je rekao da se Europska unija mora usredotočiti na učinkovitu kontrolu vanjskih granica kako bi zaustavila ilegalnu imigraciju.

Strache se nedavno sastao s talijanskim ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem koji je isključio mogućnost da će Italija početi puštati migrante u EU a da ih prije ne registrira.

>>>Papa: U države iz kojih dolaze migranti treba pametno ulagati

Rim se protivi tome da se migrante vraća u države članice koje su ih prve registrirale.

25. travanj 2024 13:23