Aktualno
StoryEditor

FOTO: Autobiografija Krešimira Ćosića nije samo knjiga o sportu, već i vrijedno literarno djelo

24. Svibanj 2019.

- Krešimir Ćosić bio je preteča današnje košarke i prvi košarkaš koji je mogao igrati na svih pet pozicija, kazao je njegov nekadašnji suigrač Rato Tvrdić na predstavljanju Ćosićeve autobiografije ‘Igraj, vjeruj, živi‘ u četvrtak u Galeriji Klovićevi dvori.

Ćosić je autobiografiju počeo pisati ranih osamdesetih, u vrijeme dok je igrao za Cibonu, ali pošto ni s jednom verzijom knjige nije bio zadovoljan, završila ju je njegova kći Ana Ćosić Pajurin koja je istaknula kako je mislila da će sve to ići puno brže i dodala kako je riječ o pričama koje mnogi njezine generacije niti ne znaju. Na autobiografiji svoga oca radila je pune tri godine.

Izvršni urednik izdanja, publicist Alen Čaplar priznao je da već dugo nije toliko uživao u ‘čitanju i stvaranju neke knjige‘, kao i da je u nekoliko navrata zaplakao.

- Ova knjiga nije samo autobiografija jednog sportaša, već topla, ljudska priča. Krešo je sada postao i književnik te učinio da svi postanemo sudionici tih zbivanja, smatra Čaplar.

Mislav Šimatović, zamjenik glavnog urednika Večernjeg lista u čijem je izdanju autobiografija i objavljena, naglasio je kako je, novinarski rečeno, u pitanju ‘roba koju moraš imati‘. Kazao je da se radi o vrijednom literarnom djelu koje donosi puno više od prikaza razvoja košarke i sporta u bivšoj Jugoslaviji jer se ‘Krešo razgolitio i kao čovjek‘.

Promociju su pratili brojni ugledni gosti iz svijeta sporta i politike, među kojima su bili i Ćosićevi prijatelji Rato Tvrdić, Nikola Plečaš, Bogdan Boša Tanjević i Dino Rađa.

- Volio sam ga. Krešo nije mrzio nikoga, uvijek je pomagao i davao savjete – prisjetio se Tvrdić, dok je Plečaš istaknuo Ćosićevu ulogu u osvajanju prve Cibonine titule prvaka i napomenuo da je ‘šteta što ljudi danas ne znaju koliko je kao diplomat napravio da Hrvatska bude prepoznata u svijetu, posebno u Americi‘.

Tanjević, legendarni košarkaš sarajevske Bosne, kazao je da o Krešimiru Ćosiću i dalje priča svaki dan, podijelivši s okupljenima anegdote iz vremena kada su zajedno služili vojsku.

Posljednji sugovornik voditelja programa Ivana Vukušića bio je Rađa kojeg je Ćosić ubacio u reprezentaciju kada je imao samo osamnaest godina.

- Stariji igrači možda su mogli dati više od nas, ali Krešo je uvijek gledao barem tri godine unaprijed. Bio nam je nevjerojatna inspiracija, sve je radio s osmijehom, čak i kada je vikao na nas, ispričao je Rađa.

23. travanj 2024 17:23