Aktualno
StoryEditor

Autobuseri: Nijemci preuzeli Autotrans, a Globtour akvirirao Touring

20. Kolovoz 2017.

Živo je ovoga ljeta na autobuserskom tržištu. Njemačka međunarodna korporacija Arriva Deutsche Bahn, koja je prije četiri godine preuzela osječki Panturist, nakon višemjesečnih pregovora preuzima riječki Autotrans, a njemački Touring od rujna postaje dio grupacije Globtour Međugorje, unutar koje posluje Croatia Bus.

Nakon preuzimanja našega najvećeg autobusnog prijevoznika Arriva DB imat će tržišni udio između 20 i 25 posto i upravljati sa 16 autobusnih kolodvora. Prema ocjeni Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, zbog pritiska ostalih tržišnih igrača to neće previše utjecati na tržišno natjecanje i neće se ukidati pojedine linije.

>>>Arriva Deutsche Bahn: Nijemci nakon Panturista bacili oko na Autotrans

Autotrans ima mrežu s više od 500 linija, a Arriva, koja je u Hrvatskoj do sada poslovala putem Panturista, mrežu s više od 300 linija u domaćem prijevozu. Odobrenje te koncentracije u AZTN-u potkrepljuju i ocjenom da će se povećati pokrivenost tržišta i optimirati vozni redovi i poslovanje, što će zadržati sadašnju razinu cijena. Kolika je vrijednost te transakcije, u tvrtkama još šute; prema šturim informacijama iz Autotransa, riječ je o preuzimanju više od 75 udjela. Više detalja trebalo bi biti poznato do kraja kolovoza, kad bi pregovori i službeno trebali biti dovršeni. Ako je suditi prema Panturistovu primjeru, njemački vlasnik zadržat će brend Autotrans uz dodatak ‘član Grupe Arriva‘, ali mogao bi promijeniti upravu kao što je na čelo Panturista nakon preuzimanja postavio predsjednika njegove uprave Dražena Divjaka, koji je tada postao i Arrivin generalni direktor za Hrvatsku. Međunarodna korporacija Arriva DB posluje u 14 svjetskih zemalja i jedan je od najvećih pružatelja usluga putničkog prijevoza u Europi. Zapošljava više od 60.000 ljudi, preveze 2,2 milijarde putnika na godinu i ostvari prihod od otprilike 4,5 milijardi eura.

>>>Varteks oblači djelatnike ArrivaDeutsche Bahn grupacije u Hrvatskoj i Sloveniji

Druga spomenuta ovoljetna transakcija trebala bi pomoći oporavku njemačkog Touringa, koji na tamošnjem tržištu ima udio od 2,8 posto, posluje u teškoćama i u travnju je podnio prijedlog za pokretanje stečaja. Novi vlasnik, grupacija Globtour Međugorje, planira restrukturirati tvrtku i ukinuti 22 radna mjesta te ojačati poslovanje novim linijama iz Njemačke do Albanije i Crne Gore.

23. travanj 2024 21:19