Aktualno
StoryEditor

Awakening - Prva VR igra na ‘mentalni kontroler‘

07. Siječanj 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=1A3QJJIvXww

‘Probudite se, ovo nije test‘ – kaže glas u VR igri Awakening u kojoj je glavni lik dijete zarobljeno u vladinom laboratoriju. Pregledom prostorije igrač vidi razne predmete na podu, a fokusiranjem mentalne pozornosti na kocku ona se podiže i okreće u zraku, a zatim pogledom na ogledalo kocka odleti prema njemu i razbija ga čime otkriva niz brojeva napisanih ispod njega. Nakon toga igrač se fokusira na tipkovnicu s brojevima koja se nalazi na vratima gdje treba posložiti znamenke pravilnim redoslijedom kako bi se vrata otvorila.

Tehnologija koja stoji iza ove igre zapravo je traka za glavu koja se montira na VR slušalice i skenira mozak, piše Spectrum. Tvorci ovog sučelja, startup Neurable, vjeruju da intuitivni kontroler predstavlja novi veliki hit u VR svijetu. Awakening je prva VR igra koju kontrolira mozak, a na arkadama diljem svijeta pojavit će se tijekom ove godine.

>>>VIDEO: HMD Odyssey – Microsoft i Samsung omogućili ‘putovanja bez pomicanja’

Traka se sastoji od sedam velikih elektroda koje snimaju EEG signale, što je standardna metoda praćenja elektroničke aktivnosti moždanih stanica. Ako se igrač fokusira na trepereću kocku, mozak podsvjesno registrira poseban način bljeskova, a određeni neuroni se aktiviraju kao odgovor. Softver zatim obrađuje podatke, pronalazi signal i to prevodi u komandu da igrač želi koristiti kocku.

Ipak, neuroznanstvenici još uvijek nisu otkrili signale koji bi omogućili izravnije upravljanje objektima, kao primjerice pomicanje te kocke u lijevo, bez kirurške implementacije elektroda u mozak. Awakening i nije baš igra sa spektakularno zanimljivom pričom već služi samo kao demonstracija Neurableove tehnologije. Međutim, tvrtka nudi i razvojni kit kojeg igrači mogu koristiti kako bi razvili vlastita iskustva. Za sada EEG traka najbolje funkcionira kada se koristi uz HTC Vive slušalice, a također je kompatibilna i s drugim VR sustavima.

>>>Brži od Facebooka: Austrijanci predstavili platformu za digitalni život

Neurable nije jedina tvrtka koja radi na razvoju intuitivnog sučelja za VR. Leap Motion startup radi na stvaranju ručno praćenog sustava, a takvi sustavi trebali bi u narednih nekoliko godina postati dostupni širokoj masi. Cilj stvaranja takvih sustava je zamijeniti ručne kontrolere, a osim toga prirodniji su od Neurableovog sustava povezanog s mozgom.

24. travanj 2024 21:42