Aktualno
StoryEditor

AZ fond korak do obveze objave preuzimanja Luke Ploče i Čakovečkih mlinova

15. Rujan 2018.

AZ se opasno približio preuzimanju dviju kompanija. Prema informacijama sa Zagrebačke burze novo društvo, AZ društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, ima 23,56 posto udjela u Luci Ploče i 22,56 posto u Čakovečkim mlinovima. Napominjemo da nije riječ o kupnji novih dionica, nego o posljedici spajanja dvaju društava – onoga koje je upravljalo obveznim mirovinskim fondovima i onoga koje je upravljalo dobrovoljnima. Na čelu je novoga, ujedinjenog društva Kristijan Buk.

>>>AZ fond od travnja vodi novi predsjednik Uprave, Kristijan Buk

AZ OMF u Luci Ploče ima i udjel od 15,89 posto i drugi je dioničar po veličini. No budući da je sada već bivše društvo AZ dobrovoljni fondovi upravljalo s ukupno devet fondova, i oni su tijekom vremena kupovali dionice Luke Ploče. Nastala je zanimljiva situacija: najveći dioničar, poduzeće Energia naturalis, ima vlasnički udio od 24,95 posto i do ponude za preuzimanje dijele ga 232 dionice. Istodobno, svim AZ-ovim fondovima, koji zajedno imaju 23,56 posto tvrtke, do obveze objave ponude za preuzimanje ‘fali‘ 6111 dionica. Energia naturalis u teoriji bi trebala izdvojiti još 92.800 kuna za prelazak praga, a AZ još 2,44 milijuna kuna.

U Čakovečkim mlinovima AZ OMF najveći je dioničar s 18,17 posto, no kad se pribroje udjeli ostalih fondova, vlasništvo skače na 22,56 posto. Do objave obvezne ponude za preuzimanje AZ-u nedostaje 2568 dionica tržišne vrijednosti od 12,8 milijuna kuna.

>>>Investicijski fondovi: Tek 40 fondova bilježi dobitak

– Uzimajući u obzir Zakon o preuzimanju društava, osoba koja stekne 25 posto dionica s pravom glasa ciljanog društva obvezna je objaviti ponudu za preuzimanje – poručuju nam iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, ističući da mirovinski fondovi kojima upravlja isto društvo mogu steći najviše 25 posto u kompaniji. Iznimno, OMF-ovi kojima upravlja isto društvo mogu steći i više od 25 posto u jednom izdanju uz uvjet da pojedino takvo ulaganje ne prelazi dva posto neto vrijednosti imovine fonda i da sva takva ulaganja ne prelaze pet posto neto vrijednosti imovine fonda.

Svi AZ-ovi fondovi vlasnici su i 10,61 posto Arena Hospitality Groupa, 12,12 posto Vira, 5,91 posto Auto Hrvatske te 5,97 posto Dalekovoda. Naravno, AZ-ovi fondovski menadžeri pazit će da ne prijeđu zakonske pragove osim ako im to nije namjera.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

26. travanj 2024 04:25