Aktualno
StoryEditor

‘Azbest u baby-puderu‘: Johnson & Johnson izgubio parnicu

07. Travanj 2018.

Johnson & Johnson pretrpio je prvi gubitak na suđenju zbog optužbi da njihovi proizvodi koji sadrže talk, uključujući Johnson‘s Baby Powder, sadrže azbest koji uzrokuje rak. Johnson & Johnson i još jedna tvrtka dužni su isplatiti ukupno 37 milijuna dolara odštete. Presuda o odgovornosti na Vrhovnom sudu u New Brunswicku donesena je dva mjeseca od početka suđenja, javlja Reuters.

Tužbu je podnio stanovnik New Jerseya Stephen Lanzo tvrdeći da je dobio rak udisanjem talk pudera njegovom redovnom uporabom od njegova rođenja 1972. godine. Porota je dodijelila Lanzu i njegovoj ženi 37 milijuna dolara odštete. Utvrđeno je da su Johnson & Johnson odgovorni za 70 posto, a njihov dobavljač 30 posto odgovornosti u ovom slučaju.

>>>‘Politička stvar’: Zapad Europe za liječenje raka izdvaja tri puta više od Hrvatske

Iz Johnson & Johnson izrazili su nezadovoljstvo ishodom presude i ostaju suzdržani do kraja suđenja. Imerys, druga kompanija osuđena uz Johnson & Johnson, planira uložiti žalbu.

Od pet suđenja u Missouriju vezanih za optužbe da su proizvodi za intimnu higijenu uzrkovali rak jajnika u nekim slučajevima, četiri puta Johnson & Johnson proglašeni su odgovornim i ukupno morali isplatiti 307 milijuna dolara odštete. U listopadu prošle godine žalbeni sud u Missouriju od iznosa u toj presudi poništio je 72 milijuna dolara pa se iz Johnson & Johnson nadaju odbacivanju i ostalih presuda.

25. travanj 2024 23:17