Aktualno
StoryEditor

Azijske burze pod pritiskom kineskog neketninskog problema

14. Kolovoz 2023.

Na azijskim burzama najvažniji indeksi u ponedjeljak su oštro pali pod pritiskom zabrinjavajućih vijesti iz Kine, dok je tečaj jena premašio psihološku razinu od 145 jena za dolar, na kojoj je posljednji put bio u studenome lani. 

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bio je oko 7,00 sati na gubitku 1,7 posto, povrh prošlotjednog pada za 2 posto.

Istodobno, japanski Nikkei bio je u minusu 1,3 posto, a indeksi kineskih burzi oko jedan posto, nakon prošlotjednog pada za 3,4 posto.

Najviše je na udaru prodaja nekretninski sektor, pri čemu je dionica najvećeg kineskog developera, tvrtka Country Garden Holding predvodila po gubitcima, s padom cijene za više od 10 posto, nakon što je preko vikenda objavila da će suspendirati trgovanje s 11 svojih obveznica na kineskom tržištu, a naknadno će javiti kad će njima ponovno biti moguće trgovanje.

Podsjetilo je to tržišne sudionike na svu dubinu problema s kineskim prezaduženim nekretninskim kompanijama. Znatno su pale i cijene dionica proizvođača sirovina i cikličkih potrošnih roba, pred objavu ključnih pokazatelja koji bi trebali dati uvid u sitauciju dva vodeća azijska gospodarstva - Japana i Kine. Sutra se tako očekuju podaci o japanskom BDP-u i kineskoj maloprodaji i industrijskoj proizvodnji. 

Geopolitika je također bila uzrok zabrinutosti na tržištima kapitala, nakon što je ruski ratni broj ispalio upozoravajuće hice na teretni brod na jugozapadu Crnog mora, označivši novi fazu rata koji bi mogao utjecati na cijene hrane i nafte.

A na deviznim tržištima tečaj jena ojačao je prema dolaru u ponedjeljak. Potom je oslabio, jer se tržišni sudionici pribojavaju intervencije japanskih monetarnih vlasti te se njime trenutno trguje po 144,92 jena.

Razlog tome je skok prinosa po američkim 10-godišnjim trezorskim zapisima na 4,18 posto, povrh prošlotjednog njihova skoka za 12 baznih bodova. To, potiče carry trgovinu, odnosno zaduživanje u japanskoj valuti koja nosi nisku kamatu kako bi se financirala kupnja američke imovine.

Istodobno, tečaj eura stabilan je prema dolaru, na 1,093 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri kretanje dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je 0,08 posto, na 102,94 bodova, najvišu razinu od 7. srpnja. Od početka mjeseca taj indeks na dobitku je jedan posto.

03. svibanj 2024 05:45