Aktualno
StoryEditor

Azijski ulagači oprezni, dolar ojačao

31. Kolovoz 2017.

Na azijskim burzama u četvrtak vlada različito raspoloženje jer su ulagači zabrinuti zbog napetosti na Korejskom poluotoku, dok s druge strane dobri gospodarski pokazatelji podržavaju tržišta.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,7 posto, a za toliko su porasle i cijene dionica u Australiji.

Burzovni indeksi u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju pali su, pak, između 0,2 i 0,6 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio na dobitku 0,2 posto.

Podršku tržištima pruža jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon boljih nego što se očekivalo gospodarskih podataka.

>>>Azijske burze porasle, dolar nadoknađuje gubitke

Prema revidiranim podacima, američki bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao je 3 posto na godišnjoj razini, više od prethodne procjene od 2,6 posto i najviše u više od dvije godine.

Ubrzanje rasta gospodarstva zahvaljuje se snažnoj domaćoj potrošnji i rastu poslovnih investicija.

Agencija za zapošljavanje ADP izvijestila je, pak, da je u kolovozu u privatnom sektoru SAD-a broj zaposlenih porastao za 237.000, više nego što se očekivalo, što ukazuje na daljnja poboljšanja na tržištu rada.

Ulagače je jutros ohrabrila i vijest da je, mimo očekivanja, aktivnost u kineskom proizvodnom sektoru u kolovozu porasla u odnosu na prethodni mjesec, što ukazuje na stabilan rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

>>>Harvey smanjio rafinerijske kapacitete, cijene nafte ispod 52 dolara

Ipak, na tržištima vlada oprez zbog napetosti u vezi Sjeverne Koreje koja je početkom tjedna ispalila raketu preko Japana.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je u srijedu kako "razgovori nisu odgovor", pokazujući tvrd stav, no kasnije je ministar obrane Jim Mattis kazao da i dalje ima diplomatskih opcija.

Najviše su jutros, oko 0,7 posto, porasle cijene dionica u Tokiju, što se ponajviše zahvaljuje jačanju dolara prema jenu. To ide u prilog japanskim izvoznicima jer zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno konkurentniji.

Na valutnim se tržištima, naime, dolar oporavlja nakon što je danima bio pod pritiskom zbog udara uragana Harvey na Teksas i napetosti između Sjeverne Koreje i SAD-a.

>>>Europske ulagače uznemirila sjevernokorejska raketa

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 92,86 bodova, dodatno se odmaknuvši od 91,62 bodova, najniže razine od siječnja 2015. godine na koju je skliznuo u utorak.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti dosegnuo 110,40 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 109,80 jena. Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula s jučerašnjih 1,1980 na 1,1895 dolara.

Nakon što je u utorak tečaj eura dosegnuo 1,2069 dolara, najvišu razinu od siječnja 2015. godine, posljednjih dana europska valuta slabi. Ulagači se, naime, plaše da bi Europska središnja banka (ECB) uskoro mogla upozoriti da je tečaj eura previsok.

Europska je valuta od početka godine ojačala oko 13 posto u odnosu na američku zbog političkih problema u Washingtonu i opreznog povećanja kamata Feda.

A jačanje eura ne ide u prilog izvozno usmjerenom gospodarstvu eurozone jer zbog toga njihovi proizvodi na inozemnim tržištima postaju cjenovno manje konkurentni.

>>>ZSE: U mirnom trgovanju u fokusu bi mogli biti HT i turističke kompanije

- Idućega tjedna održava se sjednica čelnika ECB-a, pa raste rizik od moguće verbalne intervencije predsjednika banke Marija Draghija zbog tečaja eura, kaže George Saravelos, strateg u Deutsche banci.

A cijene benzina u SAD-u zbog posljedica udara uragana na naftno središte SAD-a i dalje rastu, no cijene su nafte pod pritiskom jer zbog obustave proizvodnje u teksaškim i rafinerijama u Meksičkom zaljevu rastu zalihe sirove nafte.

Jutros je cijena barela na američkom tržištu oslabila pet centi, na 45,95 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 10 centi, na 50,75 dolara.

03. svibanj 2024 06:10