Aktualno
StoryEditor

Azimov: Rusija želi s EU uspostaviti zajednički gospodarski i humanitarni prostor

21. Studeni 2018.

Veleposlanik Ruske federacije Anvar Azimov poručio je s JANAF-ove konferencije o energetici da je Rusija zainteresirana uspostaviti s Europskom unijom zajednički gospodarski i humanitarni prostor, te da je uvjeren kako će to biti moguće napraviti kad se ukinu sankcije.

>>> Ćorić pozvao javnost na raspravu o Zelenoj knjizi – temelju za energetsku strategiju RH

- Rusija je vrlo zainteresirana ponovno uspostaviti strateški karakter partnerstva s EU. Rusija je euroazijska zemlja, ima sjajne odnose s azijskim partnerima i zainteresirana je imati sjajne odnose s EU, jer smo međusobno ovisni. Ispunjavamo preko 40 posto europskih potreba naftom i plinom i nikad ne koristimo isporuku mineralnih dobara za političke poene. U potpunosti smo angažirani na razvoju međusobne suradnje s RH, idući tjedna primjerice imat ćemo sastanak međuvladine komisije  suradnji u znanosti koju želimo proširiti. Ponovna uspostava strateškog karaktera našeg partnerstva s Europom je u nacionalnom interesu sviju. Želimo uspostaviti zajednički gospodarski i humanitarni prostor s EU. Apsolutno sam siguran da će sankcije biti povučene i da ćemo opet uspostaviti stratešku narav naših odnosa, a Rusija i EU će se približavati u uspostavi toj prostora – rekao je Azimov.

Govoreći o Hrvatskoj, Azimov je istaknuo da Rusija nema namjeru nadmetati s SAD-om na našem teritoriju, jer niša koja je već uspostavljena, posebno u energetici, odgovara hrvatskim nacionalnim interesima. Azimov je posebno spomenuo i iranskog veleposlanika.

>>> Dragan Kovačević: Krajnji cilj Janafa je postati glavni trgovac nafte i naftnih derivate na Mediteranu

- Rusija je jedan od najvećih izvoznika nafte i naftnih proizvoda, a osim toga je i najpouzdaniji partner. Ima i drugih partnera, iranski veleposlanik je ovdje, Iran je blizak partner i zajedno s Kinom se trudimo da se promijene međunarodni scenariji koje neke sile žele nametnuti – kazao je ruski veleposlanik.

18. travanj 2024 03:20