Aktualno
StoryEditor

AZOP predstavio nove ovlasti i veće odgovornosti u zaštiti osobnih podataka

26. Siječanj 2017.

Agencija za zaštitu osobnih podataka organizirala je konferenciju "Modernizacija zakonodavstva o zaštiti osobnih podataka-nove ovlasti i veće odgovornosti" povodom obilježavanja Europskog dana zaštite osobnih podataka koji se obilježava 28. siječnja.

Cilj okupljanja bio je ponuditi informacije o jedinstvenom sveobuhvatnom zakonodavnom okviru za zaštitu osobnih podataka koji će se, kako u Hrvatskoj, tako i u svim državama članicama EU početi izravno primjenjivati od 25. svibnja 2018. godine.

Riječ je o općoj Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća koja nosi naziv uredba o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka, a koja je stupila na snagu 24. svibnja 2016.

Ujednačeni pravni standard za čitav EU

‘‘Ova uredba sa sobom donosi veća prava ispitanika, u smislu zaštite njihovih prava, određena prava i nove obveze donosi i poslovnim subjektima i općenito donosi ujednačeni pravni standard na cijelom europskom području. S tim u vezi donosi i obveze Republike Hrvatske kao dijela tog područja da, više nego do sada, uzajamno surađuje s nadležnim tijelima u drugim zemljama, da sudjeluje u zajedničkim operacijama koje će se ticati zaštite osobnih podataka. Mi ćemo se nastojati svemu tome prilagoditi,‘‘rekao je Anto Rajkovača, Ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka.

https://www.youtube.com/watch?v=264G46NKPyw

‘‘Općom uredbom podataka, visoka i ujednačena razina zaštite podataka u cijeloj Europskoj uniji postaje stvarnost. Građani će sami moći odlučiti koje osobne podatke žele dijeliti, a koje ne. Ova Uredba također jamči jasnoću za poduzeća. Novi zakon uvodi povjerenje u pravnu sigurnost i pravednije tržišno natjecanje. Paket za zaštitu podataka ključan je za stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta i europskog programa sigurnosti, a općom odredbom o zaštiti podataka građani će moći lakše kontrolirati svoje osobne podatke. Istovremeno će se osuvremenjenim i objedinjenim pravilima poduzećima omogućiti da maksimalno iskoriste mogućnosti jedinstvenog digitalnog tržišta smanjenjem birokracije i ojačanim povjerenjem u naše potrošače,‘‘ rekla je u svom dijelu izlaganja Mirella Rašić iz Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Građanima će se omogućiti lakši pristup njihovim podacima, oni će se moći informirati na jasan i razumljiv način o tome kako i u koju svrhu se obrađuju njihovi podaci.

‘‘Jamči se pravo na prenosivost podataka što znači da će prijenos osobnih podataka između pružatelja usluga biti puno jednostavniji. Donosi se i jasnije ‘pravo na zaborav‘ što znači lakše brisanje podataka kada više ne budemo htjeli da se naši podaci obrađuju ili sumnjamo da ne postoje zakoniti razlozi za njihovo zadržavanje. Ipak, političari neće moći tražiti brisanje svojih starih izjava,‘‘ dodala je Rašić.

Djeca, kao osobito ranjiva skupina koja nije svjesna opasnosti kojima se izlaže odavanjem svojih osobnih podataka, moći će koristiti određene internetske usluge i servise za koje je potrebno dati osobne podatke isključivo uz roditeljski pristanak. Dobnu granicu će svaka zemlja sama odabrati, a bit će između trinaest i šesnaest godina.

Vraćanje kontrole građanima

Sam cilj ove Uredbe je pružiti kontrolu građanima nad njihovim osobnim podacima, a brz tehnološki razvoj i novi načini obrade osobnih podataka neki su od razloga provođenja Uredbe. Promjene nastale razvojem digitalnog doba rezultirale su donošenjem ovog propisa koji će za posljedicu imati jednostavniju zaštitu prava svih pojedinaca u Europskoj uniji.

Opća uredba donosi značajne promjene, kako u ovlastima i poslovima Agencije za zaštitu osobnih podataka, tako i u ostvarivanju prava osoba čiji se osobni podaci obrađuju. Opća uredba propisuje i donošenje upravnih novčanih kazni uz ili umjesto istražnih i korektivnih mjera od strane Agencije za slučaj kršenja iste, ovisno o okolnostima svakog pojedinog slučaja.

Na konferenciji su, uz navedene, govorili i Marko Jurić s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Sanja Silaj Zeman, načelnica službe za međunarodnu suradnju EU i pravne poslove Agencije za zaštitu osobnih podataka i Nikola Protrka iz Visoke Policijske škole Zagreb.

25. travanj 2024 08:29