Aktualno
StoryEditor

AZTN nije primio nijednu prijavu nepoštenih trgovačkih praksi

14. Lipanj 2018.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) od 1. travnja i početka pune primjene Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi nije zaprimila ni jednu formalnu prijavu, niti bilo kakvu anonimnu predstavku na temelju koje bi se mogao pokrenuti postupak utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi, priopćeno je u četvrtak iz Agencije.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom stupio je na snagu 7. prosinca 2017. Za ugovore koji su trgovci, otkupljivači ili prerađivači sa svojim dobavljačima sklopili prije stupanja na snagu Zakona, bilo je određeno prijelazno razdoblje za usklađivanje s tim zakonom koje je trajalo do 31. ožujka 2018., a puna primjena Zakona počela je 1. travnja 2018. godine.

>>> AZTN pojasnio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, upozorio na rigorozne kazne

U razdoblju usklađivanja, u Agenciji je formirana je nova ustrojbena jedinica zadužena za provedbu Zakona, koja je ekipirana sredinom travnja, navodi se u priopćenju.

Agencija je tijekom razdoblja usklađivanja objavila obrađena pitanja, odgovorila na pitanja postavljena na radionicama održanima u povodu početka primjene Zakona te na pojedinačne pisane upite.

"Od početka pune primjene Zakona do dana nastanka ovog izvješća, kod Agencije nije zaprimljena ni jedna formalna prijava, niti bilo kakva anonimna predstavka na temelju koje bi se mogao pokrenuti postupak utvrđivanja iskorištavanja značajne pregovaračke snage nametanjem nepoštenih trgovačkih praksi", ističu iz Agencije.

Dodaju da je u tijeku ispitivanje stanja na tržištu poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima u koje je uključen 31 najveći trgovački lanac. Zbog posebnog zakonskog režima u kojem se privremeno nalazi, Konzum je za sada izuzet od postupka ispitivanja.

Slijedom dostavljenih podataka, izvršena je analiza prema kriterijima vrijednosti nabave, kategorije asortimana, domaći/inozemni dobavljač i sljedivosti ugovora.

>>>> EK predlaže popis nepoštenih trgovačkih praksi koje treba zabraniti u lancu opskrbe hranom

Do kraja prošlog tjedna odnosno do 8. lipnja tražene je podatke Agenciji dostavilo 27 trgovačkih lanaca, dok četiri nisu dostavili podatke od čega su tri lanca zatražila produženja roka.

Kako se navodi u priopćenju, Agencija je analizom do sada pribavljenih podataka utvrdila da su trgovci nakon 1. travnja 2018. produžili ugovore i nastavili poslovanje s prosječno 68,33 posto dobavljača s kojima su poslovali i prije toga datuma, odnosno da nisu nastavili poslovanje s prosječno 31,67 posto dobavljača.

"Ukupni se broj dobavljača se nakon 1. travnja 2018. smanjio za prosječno 24,85 posto u odnosu na razdoblje prije toga datuma.

U odnosu na strukturu dobavljača s kojima trgovci posluju nakon 1. travnja 2018., prosječno 92,4 posto čine dobavljači s kojima su trgovci poslovali i prije tog datuma, dok prosječno 7,6 posto čine novi dobavljači s kojima trgovci prije toga nisu poslovali", podaci su iz priopćenja Agencije.

20. travanj 2024 09:47