Aktualno
StoryEditor

AZTN odobrio koncentraciju Spara i Bille

01. Veljača 2017.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) objavila je u srijedu kako je odobrila koncentraciju tvrtki Spar AG iz Austrije te Billa, Billa nekretnine i Minaco iz Zagreba.

Provedbom te koncentracije Spar AG će putem Spara Hrvatska preuzeti cjelokupno poslovanje Bille, Billa nekretnina i Minaca, što podrazumijeva sva maloprodajna mjesta Bille te upravljanje poslovnim aktivnostima Billa nekretnina i Minaca.

Iz AZTN-a navode kako će ta koncentracija imati učinka na tržišno natjecanje na hrvatskom tržištu trgovine na malo mješovitom robom, pretežno hranom, pićima i higijenskim proizvodima za domaćinstvo, na kojem će, prema podacima iz istraživanja o stanju na tržištu maloprodaje AZTN-a iz 2015. te podataka dostavljenih prijavom koncentracije, njihov zajednički tržišni udio nakon provedbe koncentracije biti ispod 10 posto.

>>>Spar preuzeo Billu

Nešto značajnije udjele Spar će imati u Gradu Zagrebu, od 20 do 30 posto te u Osječko-baranjskoj i Karlovačkoj županiji, od 10 do 20 posto.

Spar će nakon stjecanja prodajnih mjesta Bille svoju maloprodajnu djelatnost proširiti na Bjelovarsko-bilogorsku, Požeško-slavonsku, Virovitičko-podravsku, Vukovarsko-srijemsku i Istarsku županiju, dok na području Dubrovačko-neretvanske, Krapinsko-zagorske i Ličko-senjske županije ova koncentracija neće imati nikakvog učinka.

U procesu procjene te koncentracije AZTN je objavio i javni poziv za podnošenje mišljenja i primjedbi na koncentraciju, no na njega nije zaprimljena niti jedna reakcija, navode iz Agencije.

"Značajka tržišta maloprodaje u Hrvatskoj je dinamičnost i veliki broj konkurenata različite tržišne snage. AZTN je ocijenio da će provedba ove koncentracije doprinijeti daljnjem smanjenju asimetrije na tržištu maloprodaje i jačanju tržišnog natjecanja", zaključuju iz AZTN-a.

O akviziciji 62 Billine trgovine u Hrvatskoj, zajedno s logističkim centrom u Svetoj Heleni, austrijski je Spar objavio sredinom prosinca prošle godine. Tim preuzimanjem Spar će u Hrvatskoj poslovati na više od 100 prodajnih mjesta i s trgovinama će preuzeti i svih 1.900 djelatnika Bille, najavljeno je.

Spar je Billine trgovine preuzeo od REWE Internationala, koji je, pak, najavio kako će se u budućnosti koncentrirati na daljnji razvoj BIPA-e, koja u Hrvatskoj trenutno ima oko 90 poslovnica s otprilike 500 djelatnika.

19. travanj 2024 17:41