Aktualno
StoryEditor

AZTN ugostio predstavnike Sabora povodom obilježavanja 20. obljetnice Agencije

10. Listopad 2017.

Na poziv Mladena Cerovca, predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja 10. listopada 2017. posjetili su predstavnici Odbora za gospodarstvo Hrvatskog sabora. U radnom posjetu Agenciji bili su Darinko Kosor, predsjednik Odborate članovi Darko Horvat, Damir Felak, Tomislav Lipovšćak i Tomislav Panenić te Krešimir Ivković, tajnik Odbora. Domaćini su im bili predsjednik i članovi Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Jedan od povoda za poziv saborskim zastupnicima je obilježavanje 20. obljetnice postojanja i rada Agencije, tim više što tijekom cijelog tog razdoblja predstavnici Sabora, koji je osnivač AZTN-a, nikad nisu posjetili Agenciju. Posjet je, između ostaloga, kolidirao s raspravom o  izvješćima o radu AZTN-a za2015. i 2016. koja su prihvaćena na sjednici 6. listopada 2017.

>>>AZTN: U 2016. promjene tržišnih udjela ‘Top 10’ najvećih trgovaca

Sastanak u AZTN-u je bio prilika da se saborskim zastupnicima podrobnije predstave nadležnosti Agencije u provođenju nacionalnih i europskih propisa o zaštiti tržišnog natjecanja te pojasni ustrojstvo i način funkcioniranja AZTN-a.

U kratkoj prezentaciji, predsjednik Vijeća je istakao nekoliko ključnih problema Agencije, prije svega neprekidni odljev stručnjaka koji se zbog svoga specifičnog visokostručnog profila ne mogu  pronaći na tržištu rada i za koje ne postoji mogućnost edukacije u Hrvatskoj nego ih je potrebno školovati na dugotrajnim i skupim edukacijama u inozemstvu.

Upitna mogućnost kvalitetnog obavljanja zadaća AZTN-a

- Takav školovan kadar odmah postaje zanimljiv privatnom sektoru ili drugim institucijama koje im mogu ponuditi više, pa su plaće stručnjaka u Agenciji u uskoj vezi s odljevom kadra jer su plaće neadekvatne profilu koji je uvjet za rad u AZTN-u. Dodatno, plaće stručne službe dostigle plaće predsjednika i članova Vijeća ZTN, istakao je Cerovac. Zbog toga Agencija u ovom trenutku ima svega 42 zaposlenih, uz stalnu opasnost od daljnjeg odljeva.

Dodatno, naglasio je, problem s kojim se Agencija susreće iz godine u godinu su stalne kontrakcije proračuna, jer s proračunom od 10-ak milijuna kuna postaje upitna mogućnost kvalitetnog obavljanja temeljnih zadaća AZTN-a.

Prije svega, Agencija neke svoje aktivnosti (provođenje nenajavljenih pretraga) ne može unaprijed planirati, a zbog ograničenog proračuna nije u mogućnost organizirati edukacije za poduzetnike, ne može angažirati vještake za određena područja ili naručiti istraživanja tržišta od neovisnih institucija.

>>>AZTN: nepoželjno je ograničavanje broja autoškola

Rješenje je, naveo je Cerovac, „razuman“ proračun AZTN-a, u skladu s nadležnostima tijela i potrebama zadržavanja stručnjaka te samostalnost Agencije u zapošljavanju. Ključno je, pritom, naveo je politička podrška i povjerenje u rad AZTN-a.

Darinko Kosor zahvalio se Agenciji na pozivu i prezentaciji te su i on i drugi članovi Odbora u raspravi pokazali razumijevanje za iznesene probleme. Naglasio je kako Odbor ne može izravno utjecati na njihovo rješavanje, ali u dobroj vjeri može pomoći da se predstavnici izvršne vlasti  s njima podrobnije upoznaju kako bi sepronašli modeli za njihovo rješavanje.

Međunarodna konferencija

Saborski zastupnici su informirani o jednodnevnoj međunarodnoj konferenciji kojom AZTN obilježava 20 godina svoga rada. Konferencija će se održati 15. studenoga u Zagrebu, u Hotelu Academia. Uz predsjednika Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja otvorit će je i Despina Pachnou iz OECD-ovog Odbora za tržišno natjecanje, u koji je AZTN primljen kao sudionik u lipnju 2016. godine. Također, očekuju se potvrde dolaska Martine Dalić, potpredsjednice Vlade RH i g. JohannesaLaitenbergera, direktora Glavne uprave EK za tržišno natjecanje.

Uslijedit će izlaganja istaknutih stručnjaka u području prava tržišnog natjecanja - izv.prof.dr.sc. Jasminke Pecotić Kaufman s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Siniše Petrovića s Pravnog fakulteta u Zagrebu, dr.sc. Vlatke Butorac Malnar s Pravnog fakulteta u Rijeci i doc. dr. sc. DubravkeAkšamović s Pravnog fakulteta u Osijeku.

Prijave za sudjelovanje primaju se na adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. do 5. studenoga.

19. travanj 2024 11:32