08. ožujak 2018.

‘B: Lažen ka Pinokio‘: Sindikati učitelja traže kolektivni ugovor i veća materijalna prava

Sindikat hrvatskih učitelja održao je u četvrtak ispred zgrade Ministarstva znanosti i obrazovanja drugi po redu prosvjed na kojem je ponovno optužio nadležno ministarstvo za zastoje u dijalogu o sklapanju kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama i zatražio njegovo donošenje te osiguranje većih materijalnih prava i boljeg položaja u društvu za učitelje.

- Vlada mora jasno pokazati svojim novčanim sredstvima i osigurati bolji kolektivni ugovor zato jer učitelji to zaslužuju. Mi smo jedini zaposlenici koji se od svojih malih primanja i potplaćenih džepova odričemo za kvalitetu obrazovanja, a smatraju nas uhljebima i neradnicima, kazala je predsjednica sindikata Sanja Šprem.

>>>Učitelji: Mi ne živimo od lijepih riječi; Sladoljev u Saboru: Vrijeme je da ljudi postanu važni

Ocijenila je da se ovaj put okupilo više od 350 prosvjednika, koliko ih je bilo na prosvjedu prije tjedan dana po snježnom vremenu, te je poručila da učitelji ponovno prosvjeduju jer žele svoju stabilnost i kolektivni ugovor, umjesto da ovise o neposrednim odlukama Vlade.

- Stalno ogovorimo o reformama, no svaka prelazi preko leđa učitelja, a niti jedna nije započela s promjenom odnosa prema našoj profesiji i plaćama. Ne može kolektivni ugovor biti isti kao 2014. u vrijeme krize, to i ministrica mora shvatiti jer opetovano medijima govori da ne razumije razloge zašto učitelji dolaze ispred ministarstva, rekla je Šprem.

>>>Divjak najavila učiteljima povišice od iduće godine

- Želimo bolja materijalna prava, bolji položaj u društvu, bolje obrazovanje. Mi smo učitelji, zaslužujemo više, poručila je Šprem ispred prosvjednika koji su nosili transparente ‘Kako zaustaviti iseljavanje? Naplatite izlaz‘, ‘Vaše odluke su osveta loših učenika‘, ‘Učili smo vas, ali ne tako‘, ‘Redikularna reforma‘,  ‘B: Lažen ka Pinokio‘.

U samo četiri radna dana održana četiri sastanka sa sindikatima

Posebni savjetnik za odnose s javnošću ministrice znanosti i obrazovanja Maro Alavanja uoči prosvjeda izjavio je novinarima da nije fer i korektno govoriti o manjku dijaloga kad su u samo posljednja četiri radna dana održana četiri sastanka sa sindikatima u trajanju od 12 sati, a novi sastanak zakazan je za petak.

Naglasio je kako je ostalo za usuglasiti još samo dvije odredbe, pa će pregovori uskoro biti završeni.

>>>Divjak: Signali s terena govore da su učitelji spremni i ja vjerujem da ćemo uspjeti

Ministrica Blaženka Divjak dan ranije je komentirala novi prosvjed učitelja, rekavši kako nije bio baš jasan razlog njihova prošlotjednoga prosvjedapa nema posebnog razloga ni za novo okupljanje.

Ustvrdila je da su praktički riješena sva otovorena pitanja, a ostala su još samo dva pitanja oko kojih se trebaju konzultirati.

- To praktički znači da ćemo za dva tjedna imati prijedlog granskog kolektivnog ugovora, koji će onda ići na parafiranje, odnosno u daljnju proceduru, naglasila je ministrica.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=UHN5r0m3dmI[/embed]