Aktualno
StoryEditor

Bačić: Izvanredni povjerenik raspolaže novcem vjerovnika, oni odlučuju o svim važnim pitanjima

07. Veljača 2018.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić osvrnuo se u srijedu prijedlog SDP-a da se dopuni Zakon o sprječavanju sukoba interesa kako bi i Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak postao obveznik tog Zakona rekavši kako "još ne zna koji su njihovi argumenti".

- Ono što mogu reći je da se ovdje ne radi o Vladinom nego o izvanrednom povjereniku kojeg je imenovao Trgovački sud. Doduše na prijedlog Vlade, ali ipak je konačna odluka bila na Sudu. S druge strane, izvanredni povjerenik nema javne ovlasti i ne raspolaže javnim novcem nego novcem određenog trgovačkog društva, u ovom slučaju Agrokora, smatra Bačić.

>>>Zelena lista: Ramljak je izvan Zakona o sprečavanju sukoba interesa

Na primjedbu da je imenovan po zakonu koji bi mogao imati velike implikacije na državni proračun, Bačić odgovara da "ako bismo se vodili SDP-ovom logikom, onda bi i svi stečajni upravitelji, koje Sud imenuje i u ime Suda provode stečajeve u brojnim hrvatskim tvrtkama također mogli biti državni dužnosnici".

- Izvanredni povjerenik raspolaže novcem vjerovnika i oni, a ne izvanredni povjerenik, odlučuju o svim važnim pitanjima koja se tiču sudbine Agrokora, a te su odluke propisane Zakonom o izvanrednoj upravi, pojašnjava Bačić.

Što se tiče imenovanja Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Bačić vjeruje da će sutra ili prekosutra Odbor za izbor i imenovanje utvrditi listu kandidata za članove Povjerenstva. Traju konzultacije na razini Kluba HDZ-a i ostalih klubova parlamentarne većine o definiranju kandidata, izvijestio je.

>>>Bivši savjetnik Ante Ramljaka u Agrokoru najavio kaznenu prijavu zbog odavanja službene tajne

Upitan je li problem u tome što HNS podržava Daliju Orešković, a HDZ ne, Bačić je kazao da je HNS je predložio dva kandidata za predsjednika Povjerenstva, pa iz toga ne iščitava da je HNS predložio samo jednog kandidata i da čvrsto stoji iza njega.

Znači li to da je HDZ protiv reizbora Dalije Orešković, glasilo je pitanje, na što je Bačić uzvratio da nije to rekao.

- Raspravlja se i razmišlja i o gospođi Daliji Orešković, koja je i jedan od prijedloga HNS-a. Mi smo se kao Klub već u nekoliko navrata očitovali o radu Povjerenstva, kroz naše glasovanje o tim izvješćima odredili smo se o radu gospođe Orešković i cijelog povjerenstva, poručio je Bačić.

17. travanj 2024 01:28