09. svibanj 2018.

Bačić: Svatko od nas u Saboru i Vladi je glasujući za lex Agrokor znao što unosi u zakonodavstvo

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je komentirao objavu e-mail prepiske potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić u vrijeme kreiranja "Lex Agrokor", rekavši kako je važno da je taj zakon sačuvao radna mjesta i financijsku i gospodarsku stabilnost Hrvatske, a sve drugo što se događalo s tim u vezi je manje važno.

Govoreći o mailovima koje je objavio portal Index, Bačić je novinarima izjavio da "ono što je objavljeno ni najmanje ne demantira ono što je do sada govorila Dalić kako i na koji način je pisan zakon".

>>> Maras: Dalić je kompromitirala Vladu i državu, Plenković je treba razriješiti

"Zaista ne znam tko je, a tko nije prijatelj Martine Dalić, no znam da je u trenutku kada je slom Agrokora bio pred vratima i kada je pokrenut stečaj za jednu od tvrtku u sastavu koncerna trebalo reagirati brzo. Nije se zakon donosio na uobičajen način, išao je u prehitnoj proceduri i vjerojatno je potpredsjednica Vlade kontaktirala one ljude za koje je znala da o toj problematici mogu nešto reći", kazao je Bačić.

Sve drugo što bi se dalo iščitati, po Bačiću se može staviti na razinu špekulacija. "Nemam saznanja za bilo što drugo reći, osim da je ona pripremila taj zakon u vrlo kratkom vremenu", dodao je.

>>>Šeparović: Da Vlada nije donijela lex Agrokor, povrijedila bi odredbe Ustava o socijalnoj državi

"Pročitao sam tekst na portalu i sve što sam pročitao je Dalić odgovarala na Odboru za gospodarstvo kada je vođena rasprava oko ‘Lex Agrokor‘ - da je ona autorica zakona, da je u pisanju kontaktirala i surađivala s određenim brojem pravnih i ekonomskih stručnjaka u Hrvatskoj, a njih i nema baš previše kad je riječ o zahtjevnoj problematici kao što je pisanje Zakona o izvanrednoj upravi", kazao je Bačić.

Ustavni sud potvrdio da je zakon u skladu s Ustavom i da mu je cilj spašavanje dužnika

"Svaki ministar, uključujući i ministricu Dalić, kao i svaki zastupnik, uključujući mene i zastupnike u mom Klubu, ima integritet kada donosi zakon. Svatko od nas je glasujući o tom zakonu, bilo na Vladi ili u Saboru, znao što i na koji način unosi u hrvatski zakonodavni sustav", poručio je Bačić.

Istaknuo je kako mu je važno, što je potvrdio i Ustavni sud, da je zakon u skladu s Ustavom, da je Vlada vodila računa o jednoj od najvećih ustavnih vrednota - socijalnoj državi i da je imala legitiman cilj, a to je spašavanje Agrokorovih dužnika kako bi spasila gospodarstvo.

>>> Todorić: Ustavni sud je odluku o lex Agrokoru ‘prepisao’ od Vlade, to je Plenkovićev kraj

"Vlada, odnosno Sabor, donijeli su prikladnu mjeru kojom, kako kaže Ustavni sud, nisu narušena ustavna prava ni dužnika niti vjerovnika. Sve drugo što se događalo oko toga je, po meni, manje važno", zaključio je Bačić.

Upitan zašto Sabor stalno odgađa glasovanje, Bačić je odgovorio kako ono u petak nije ni bilo planirano.

"Najavili smo za danas, ali zbog obveza jednog dijela naših kolega iz HDZ-a i drugih stranaka odgodili smo za sutra. Nismo htjeli da danas bude upitan kvorum i ne vidim nikakav problem oko toga. Onog trenutka kad budemo sigurni da imamo kvorum, provest ćemo glasovanje", poručio je čelnik Kluba zastupnika HDZ-a.