Korona i biznis
31. siječanj 2018.

Bačić: Tomašević teško dalje može biti župan, treba raspisati referendum

Komentirajući pravomoćnost optužnice protiv požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića za obiteljsko nasilje, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić u srijedu je poručio je da nakon potvrđivanja optužnice "Tomašević teško više može obnašati dužnost župana".

Bačić smatra i da bi trebalo raspisati referendum za opoziv župana.

>>>Zbog obiteljskog nasilja župana Tomaševića raspušten požeško-slavonski HDZ

Upitan bi li za HDZ bilo politički pametno da pokrene postupak referenduma, Bačić je kazao: "Što se mene tiče kao člana predsjedništva HDZ-a nema dileme, ali odluku o tome hoće li županijski vijećnici HDZ-a ići u okupljanje dvotrećinske većine u Skupštini potrebne za raspisivanje referenduma je na povjerenstvu županijskog HDZ-a, budući da je Županijski odbor raspušten. Ja mislim da, nakon što je Tomaševiću potvrđena optužnica, on teško više može obnašati dužnost župana."

>>>Tomašević istupa iz HDZ-a i ostaje župan

Što se tiče eventualne preporuke HDZ-a njihovim županijskim vijećnicima da raspišu referendum o Tomaševiću, Bačić je rekao da je sklon pravilu o supsidijarnosti u stranci. "Ovo je u nadležnosti povjerenstva županijskog HDZ-a i na njima je da donesu odluku o daljnjem sudjelovanju u radu Županijske skupštine. S tim da je predsjedništvo HDZ-a donijelo odluku i predložilo Visokom časnom sudu o isključenju Tomaševića, što je i napravljeno", dodao je.

Sudski proces protiv Tomaševića nije htio komentirati. Kazao je kako je već puno puta rekao da nije sklon da se iz političkih, često puta i opravdanih razloga ruši proračun, odnosno, temeljni dokument koji znači razvoj jedinice lokalne samouprave kako bi se iz političkih razloga, često puta i opravdanih, smjenjivalo čelnika jedinice lokalne samouprave, u ovom slučaju župana požeško-slavonskog.

>>>Mara Tomašević povukla sve optužbe protiv svojega supruga

Postoje instrumenti u hrvatskom zakonodavstvu kojima se može ići u smjenu župana Tomaševića, ali, dodao je, nije sklon to raditi na način da se ruši temeljni financijski dokument županije.

"Prema tome, izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi omogućeno je vijećnicima u skupštini Požeške županije da donesu odluku o raspisivanju referenduma. Tomaševića su izabrali građani, pa prepustimo njima, ako žele, da se o njemu izjasne na referendumu. A postupak koji se vodi na sudu neka ide svojim tijekom", zaključio je Bačić.