Aktualno
StoryEditor

Badass women - nova turistička tura koja slavi (ne)poznate heroine Zagreba

11. Svibanj 2019.

Turistička vodičkinja Iva Silla pokrenula je novu turističku turu u Zagrebu, pod nazivom Badass women. Šetnja će posjetiteljima predstaviti nepoznate žene koje su obliježile zagrebačku prošlost.

Primjerice, znate li za Dragojlu Jarnević, hrvatsku književnicu, učiteljicu i planinarku koja je jedna od ukupno dvije žene portretirane na poznatoj litografiji Muževi ilirske dobe koja prikazuje sve istaknute ilirce 19. stoljeća. Ili pak za Štefaniju Falicu rođenu Šibenčanku koja se odvažno, prateći muža, pridružila trupama prvog svjetskog rata izazvaši veliku pomutnju na ulicima Zagreba kad se u njemu pojavila noseći vojnu uniformu čiji je sastavni dio bila suknja te s činom koji nije imala niti jedna druga Hrvatica.

Osjećala sam da je u zemlji koja nema čak niti jedan ženski lik na novčanicama, potrebno pokazati koliko je bilo zaslužnih, osebujnih žena koje su slijedile svoje snove, briljirale svojim talentima i ostajale vjerne sebi unatoč kritikama i osudama društva. Od slikarica do književnica, priznatih znanstvenica, osvajačica olimpijskih medalja, prve Miss Europe pa do onih koje su bile nominirane za Nobelovu nagradu, pjevale na svjetskim opernim pozornicama ili pak nesebično spašavale brojne dječje živote - objašnjava Silla motivaciju za pokretanje nove ture.

Tura kreće na Zrinjevcu, pa kreće prema Gornjem gradu.

Iva Silla osnivačica je turističke ture Secret Zagreb Walks, u kojoj, obučena u vješticu, na jedinstven način predstavlja manje poznate zagrebačke lokacije.

Više o turi ovdje.

30. travanj 2024 05:32