Aktualno
StoryEditor

Bago: Učinkovitost zemlje ogleda se u efikasnosti korištenja energije

13. Lipanj 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Na okruglom stolu na temu Energetika između sigurne opskrbe i zelene budućnosti sudjelovalo je pet stručnjaka - Darinko Bago iz Končara, Perica Jukić iz HEP-a, Branko Radošević iz Croduxa i Neven Duić iz Hrvatske energetske tranzicije te Karl Kraus iz RWE-a. Razgovor je moderirao Tomislav Čorak iz Boston Consulting groupa. U dinamičnom razgovoru zauzeli su različite pozicije i iznosili argumente za i protiv „konvencionalnih“ i obnovljivih izvora energije.

>>> FOTO: Baričević pozvao ulagače da iskoriste europske fondove i ulažu u energetski sektor

Neven Duić, zagovornik obnovljivih izvora, solara i vjetra kao najbolje i najisplativije energije, istaknuo je kako Hrvatska ne zna što hoće od energetske tranzicije te kako niti jednu soluciju ne usvaja.

- Nemamo razrađenu strategiju, ne može se odlučiti hoćemo li uvoziti sa zapada, proizvoditi u Hrvatskoj ili pak platiti skuplju cijenu za podršku lokalnoj industriji – rekao je Duić.

Perica Jukić iz HEP-a je naglasio kako u Hrvatskoj treba donijeti nove zakonske odredbe koje bi regulirale određene probleme. Darinko Bago iz Končara je pak ustvrdio da je uzrok svih problema odluka EU da se smanji emisija CO2 jer je to uzrokovalo nered u energetskom sustavu.

- Jedna od značajki učinkovitosti zemlje ogleda se u efikasnosti korištenja energije, kao primjer tome poslužit će SAD. Neke pak zemlje, poput Njemačke, ogroman novac ulažu u obnovljive izvore, pa su tako subvencionirali vjetar s više novaca nego što se troši za cijeli energetski sustav Hrvatske. Takvi potezi prelijevaju se na cijelu EU, a Hrvatska se tu nije snašla, izloženi smo raznim lobistima i nemamo strategiju. Obnovljivi izvori su u cijelom energetskom sustavu izazvali dodatne troškove i to rezultira činjenicom da je teško prepoznati što je stvarnost, a što istina – kazao je Bago.

>>> Čorak: Elektroprivrede se trebaju razdvojiti na obnovljive i konvencionalne kompanije

Karl Kraus iz RWE istaknuo je kako Hrvatska ima dobru platformu, dobre potencijale, ali pitanje je koji će joj biti sljedeći korak.

- Hrvatska je još na prvom koraku, mora brže hvatati korak, jer se u Europi više ne razgovara o vjetru i solaru, odmaknulo se naprijed, a Hrvatska to može sustići ako sada krene - rekao je Kraus.

HEP-ovac Jukić na pitanje vidi li problem u izlasku starih energetskih sistema i kako se to rješava, odgovorio je da se stare elektrane konzerviraju, da je to hladna rezerva, a da će hidroelektrane i dalje raditi.

- Potreban je održivi energetski mix, svi se moramo uključiti u strategiju, presiromašno smo za isključivost – rekao je Neven Švarc iz HEP-a koji se pitanjem uključio u razgovor.

Što bi sudionici okruglog stola poželjeli od novog ministra iz svog sektora, ministra zaštite okoliša i energetike, pitao ih je Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera? Samo jedna želja. A što su energetičari poželjeli:

Neven Duić:  Solarizacija Hrvatske.

Branko Radošević: Za sve jednako uravnotežiti prilike.

Perica Jukić: Usvojiti novi zakon o obnovljivim izvorima i obnoviti dozvolu za Plomin.

Darinko Bago: Hladne glave odlučiti što Hrvatskoj treba. Električna energija je najpouzdanija, a pouzdanost u energetici najvažnija.

Karl Kraus: Liberalizacija tržišta.

 

Jedan od komentara nakon okruglog stola dala je Maja Pokrovac iz Obnovljivih izvora energije, istaknuvši da u Hrvatskoj ima pun različitih stavova, kao i izvora energije, ali na kraju je teško nešto konstruktivno napraviti.

- Moramo u realizaciju doslovno sutra krenuti! Sudjelovala sam u nizu projekata, primjerice 100 000 solarnih krovova koji sam još prije 4 godine pokrenula, a ništa se nije dogodilo. Pozivam vas da to odmah realiziramo. Projekti su svuda oko nas i samo ih treba pokupiti – rekla je Pokrovac.

19. travanj 2024 07:41