06. travanj 2019.

Bajka o djedu i repi: Recept za spas brodogradnje i svih gubitaša

Na ruševinama Uljanika koji čeka neizbježni stečaj još se pokušavaju ‘iz šešira‘ izvući očajnička rješenja. Jedna je aktualna izbaviteljska varijanta da se Jadrolinija izuzme iz sustava javne nabave i da ‘poprek‘ (kako kažu moji Podravci) ugovori gradnju jedanaest, ako ne i svih osamnaest brodova, koliko nedostaje floti u državnom vlasništvu.

To je poput čupanja goleme repe iz priče o djedu i repi.

Povuci-potegni, ali Jadrolinija ne može iščupati Uljanik, nego Uljanik prijeti da povuče Jadroliniju na dno. Država se s proračunom ne smije uključiti u izvlačenje jer je to nelegalna pomoć, ne da Bruxelles. Ali gle, u Ini je država gotovo pedesetpostotna vlasnica, može naftna kompanija postati isključivi liferant goriva po povoljnijoj cijeni.

Ina za Jadroliniju, Jadrolinija za Uljanik, povuci-potegni, iščupati Uljanik ne mogu. Sad svi klize prema dnu, ali bar se problem preselio u Zagreb (i malčice u Budimpeštu, ako se Mađari dotad ipak ne riješe tog ‘tereta‘). Ina u problemima pozvat će u pomoć Janaf, koji će njezinu naftu besplatno tjerati kroz naftovod.

Janaf za Inu, Ina za Jadroliniju, Jadrolinija za Uljanik, iščupati ga ipak ne mogu, i sad svi zajedno idu prema potopu. Janaf sad zove u pomoć HEP, koji može svima u lancu isporučivati električnu energiju po simboličnoj cijeni, pa i ‘na đemdo‘.

HEP za Janaf, Janaf za Inu, Ina za Jadroliniju, Jadrolinija za Uljanik, povuci-potegni, iščupati ga ne mogu. Drže oni tako jedno vrijeme Uljanikovu ‘repu‘, a kad su se umorili, opet sve krene kliziti u ponor. E, sad HEP zove mirovinske fondove, oni ionako imaju previše novca i ne znaju kamo bi s njim.

Mirovinci za HEP, HEP za Janaf, Janaf za Inu, Ina za Jadroliniju, Jadrolinija za Uljanik, povuci-potegni, iščupati Uljanik ni oni ne mogu. I bogatstvo mirovinaca počelo se utapati u cijelome državnom lancu propaliteta koji vuče prema dolje. A kad nestane love za mirovine? E, tad će država pozvati u pomoć malog miša, svoga građanina, poreznog obveznika koji puni proračun.

Mali čovjek za mirovince, mirovinci za HEP, HEP za Janaf, Janaf za Inu, Ina za Jadroliniju, Jadrolinija za Uljanik, povuci-potegni i – iščupaju Uljanik.

Pouka? Sretan završetak ove priče postoji samo u bajci.