Aktualno
StoryEditor

Bakić, Jokić i Bernardić raspravljali o konkurentnosti i inovacijama

03. Ožujak 2018.

Okrugli stol "Inovacija vs Administracija" okupio je u petak u Tehnološkom parku zagrebačke Razvojne agencije stručnjake iz područja znanosti i obrazovanja, udruga te javnog i privatnog sektora koji su razgovarali o poticanju inovacija i zadržavanju inovatora u Hrvatskoj.

Direktor Razvojne agencije Frane Šesnić izjavio je novinarima da su okupili stručnjake kako bi čuli njihova razmišljanja o tome kako Hrvatsku napraviti konkurentnijom i ljude motivirati da u Hrvatskoj razvijaju svoje ideje i proizvode.

>>>Jednima nevažan, drugima prevažan STEM

"Znamo da su trendovi i pokazatelji smjerova kojim ide Hrvatska jako loši i želimo naći načina kako to možemo preokrenuti", rekao je Šesnić dodavši da su se zato uključili u traženje rješenja.

Razvojna agencija i grad Zagreb kroz Tehnološki park okupljaju zainteresirane za stvaranje dodatne vrijednosti i zapošljavanje, a većina ih svoje proizvode izvozi. To su, dodao je Šesnić, dobri primjeri i pokazatelji zašto oni traže modele financiranja, pogotovo u ranoj fazi razvoja proizvoda.

U raspravi sudjelovao i Davor Bernardić

Okrugli stol je ugostio stručnjake, od poduzetnika do sudionika društva koji rade odgovorne stvari, poput pokretača STEM revolucije u hrvatskom obrazovanju Nenada Bakića ili Borisa Jokića, autora kurikularne reforme.

>>>Marić: Više od polovice Hrvata je financijski nepismeno

Raspravu je organizirala Udruga znanstveni eksperimentalni laboratorij u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih, Razvojnom agencijom i udrugom Junior Chamber International (JCI) Hrvatska.

Predsjednica hrvatskog JCI-a Sven Špehar rekla je novinarima da su razgovarali o edukaciji mladih i kompetitivnim znanjima koja su im na raspolaganju i kako to sve ukalupiti na tržište rada.

>>>Divjak u video spotu s ministrima iz cijelog svijeta: Obrazovanje je život

U raspravi je sudjelovao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji je bio olimpijac u fizici, a novinarima je izjavio da jedino investicije i nova radna mjesta temeljena na znanju, tehnologijama i digitalizaciji mogu pomoći Hrvatskoj da krene naprijed.

Zato je naša odgovornost podržati mlade ljude, entuzijaste, digitalnu Hrvatsku. Ako ljudi lakše dođu do posla i stana možemo se nadati da će ostati u Hrvatskoj, rekao je Bernardić.

24. travanj 2024 21:09