Aktualno
StoryEditor

Bakić: Rast izvoza i prometa od trgovine na malo pokazatelj da je rast BDP-a prilično robustan

11. Travanj 2017.

- Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo u veljači 2017. što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost bilježi realni porast od 3,6% u odnosu na siječanj 2017. Promet svih poslovnih subjekata kojima trgovina na malo je pretežna djelatnost zabilježili su u veljači realni porast od 2,8% u odnosu na siječanj, objavljeno je u ponedjeljak u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

Zabilježen je i ukupan porast prometa od trgovine na malo od 5,7 posto u veljači 2017. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, a promet trgovaca na malo kojima je to pretežna djelatnost porastao je za 5,4 posto.

Rezultate je na svom Facebook profilu komentirao poduzetnik i investitor te savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Nenad Bakić napisavši da se ‘valjda nikad u povijesti RH nije dogodilo da promet na malo tako raste, a istovremeno deficit u uvozu roba smanjuje‘. Pritom je rezimirao objavljene rezultate istaknuvši da je u prva dva mjeseca 2017. trgovina na malo porasla nominalno 6,4 posto, realno 4,1 posto, a istovremeno je pokrivenost robnog uvoza izvozom porasla sa 60,7% na 67,3% komentirajući kako je izvoz rastao značajno brže od uvoza, a to nije odraz toga što je jedan veliki brod ove godine isporučen, za razliku od prošle godine. Bakić je zaključio da je to ‘još jedan pokazatelj da je rast BDP prilično robustan‘.

26. travanj 2024 20:13