Aktualno
StoryEditor

Baltičke zemlje najavile isključenje Rusije iz svojih energetskih mreža

13. Svibanj 2017.

Estonija, Latvija i Litva povezat će svoje energetske mreže na mrežu Europske unije kroz Poljsku, kako bi se smanjila ovisnost o Rusiji, što je nedavno najavio Estonski premijer Juri Ratas.

Prema pisanju portala Lithuanian News, Ratas je kazao je da je dogovor čelnika četiri države (Estonije, Latvije, Litve i Poljske) da se detalji podjele razjasne do kraja godine.

Tijekom povezivanja bit će važno uzeti u obzir to da je područje Kalinjingrada sinkronizirano s ruskom električnom mrežom preko baltičkih zemalja.

>>>HEP Grupa ulaže 1,45 milijardi kuna u prijenosnu i distribucijsku mrežu

Isključivanje iz ruske mreže prvobitno je bilo planirano provesti do 2025., ali je odgođeno zbog rasprave hoće li točka priključka na europske mreže biti Poljska ili Finska. Na kraju je veza preko Poljske ocijenjena ekonomičnijom, s obzirom na to da bi priključenje preko Finske išlo putem podmorskog električnog kabla.

Iako izvještaji pokazuju da Rusija nije nikada uskratila baltičkim zemljama distribuciju struje, niti je prijetila da će to učiniti, Litvanske vlasti smatraju da je činjenica što su energetski ovisni o Rusiji jedna od glavnih nacionalnih prijetnji.

27. travanj 2024 01:08