Aktualno
StoryEditor

Bangkok, London i Pariz najposjećenije svjetske destinacije u 2017.

27. Rujan 2018.

Bangkok, London i Pariz najposjećenije su destinacije u svijetu po broju međunarodnih posjetitelja, pokazuju rezultati godišnje analize Mastercard Global Destination Cities Index koja donosi popis 162 najposjećenija svjetska grada.

>>>Najposjećeniji grad na svijetu je Bangkok; turisti najviše troše u Dubaiju

U svijetu kojeg karakterizira porast nacionalizma, međunarodna putovanja imaju sve veći značaj - razbijaju barijere, šire horizonte i imaju pozitivan utjecaj na rast gospodarstva. Vodeći gradovi svoju poziciju mogu zahvaliti idealnoj kombinaciji biznisa i razonode te snažnih lokalnih kultura.

Azijske i europske metropole i dalje najposjećenije

Analiza po prvi puta donosi i pregled prosječnog trajanja boravka te iznosa dnevne potrošnje turista. Pozitivni gospodarski tokovi utjecali su i na porast međunarodnih putovanja. Tako ljestvica 10 najposjećenijih destinacija u 2017. pokazuje rast broja posjetitelja u gotovo svim top destinacijama. Iznimka je jedino južnokorejski Seul koji je doživio pad.

Prognoza za 2018. ukazuje na nastavak pozitivnog trenda u svih deset destinacija, s tim da Istanbul očekuje najveći rast broja posjetitelja – od gotovo 20 posto.

[caption id="attachment_362103" align="aligncenter" width="749"] Image by © Linda Mckie/Ocean/Corbis[/caption]

S oko 20 milijuna međunarodnih posjetitelja Bangkok ostaje na vrhu ljestvice i projekcije rasta za 2018. pokazuju da će ga neki drugi grad teško nadmašiti. Zanimljivo je da su posjetitelji skloni ostati u Bangkoku 4,7 noći i prosječno dnevno potrošiti 173 američkih dolara.

Cjelokupna ljestvica 10 najposjećenijih destinacija:

[caption id="attachment_362098" align="aligncenter" width="621"] foto: MasterCard Global Destination Cities Index[/caption]

Različita potrošnja u različitim destinacijama

Razlike postoje i kad je riječ o iznosima koje posjetitelji potroše tijekom svog boravka. Dubai je i dalje predvodnik ljestvice destinacija prema iznosu potrošnje posjetitelja koji su prenoćili te tako u prosjeku dnevno troše čak 537 američkih dolara.

>>>Bangkok je najposjećenija svjetska destinacija, ali Azija/Pacifik, Bliski istok i Afrika postaju sve važniji elementi globalne ekonomije

U ljestvicu top 10 destinacija po ukupnoj potrošnji međunarodnih posjetitelja u 2017. godini ušla je i Meka u Saudijskoj Arabiji koja se nalazi na drugom mjestu te Palma de Mallorca u Španjolskoj i tajlandski otok Phuket. Od najposjećenijih gradova, turisti najmanje po danu potroše u Istanbulu i to prosječno 108 američkih dolara.

[caption id="attachment_362099" align="aligncenter" width="625"] tablica: MasterCard Global Destination Cities Index[/caption]

- Međunarodna putovanja ključna su za gospodarstva brojnih gradova, a obogaćuju živote lokalnih stanovnika te samih turista. Ljestvica je podignuta visoko i gradovi moraju biti inovativni kako bi posjetiteljima pružili nezaboravan i autentičan doživljaj, rekao je Miguel Gamiño Jr., izvršni potpredsjednik za razvoj inovativnih urbanističkih rješenja u kompaniji Mastercard.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

24. travanj 2024 14:00