20. rujan 2017.

Bankari u Srbiji potražuju 80 milijuna eura od Agrokora

Agrokorove firme u Srbiji su predmet okršaja banaka i izvanredne uprave tog koncerna i trenutno izgleda da bankari dobivaju, te traže oko 80 milijuna eura od tih kompanija, prenosi N1.

Zbog duga od 100 milijuna eura, Sberbanka Rusija je blokirala prodaju vlasništva Agrokora u kompanijama Dijamant, Frikom, IDEA, Kron, M-profil i Nova sloga.

>>>Banca Intesa pokrenula parnicu protiv Zvijezde

Prema podacima Centralnog registra vrijednosnih papira, postoje potraživanja još tri banke u iznosu od 35 milijuna eura. Tu je 15,3 milijuna kredita banke Intesa "Zvijezdi", a 20 milijuna eura firmama iz koncerna Agrokor.

Srpski dnevni list piše da AIK banka ima osiguran zajam od 1,23 milijarde dinara, oko 10 milijuna eura, Dijamantu zalogom na opremi i silosu u Odžacima.

>>>Dalić: Izvanredna Uprava spriječila nekontrolirani stečaj, stabilizirala Agrokor

Oko 40 milijuna eura kredita odobreno je Mercatoru, a kao zalog uzeti su lokali u tržnom centru u Beogradu, Roda centru u Čačku i trgovinskim centrima u Nišu, Subotici i Kragujevcu. Na sličan način je svoja potraživanja osigurao i NIS u iznosu od 627.000 eura od Mercatora.

Kikindski mlin, u vlasništvu Dijamanta i Frikoma, založio je opremu u Kikindi za kredit od Jubanke od tri milijuna eura, koji je u vlasništvu Miodraga Kostića kao i AIK banka.

Frikom je za dva kredita od Jumbes banke i Komercijalne banke o 7,3 milijuna eura založio 4,5 milijuna tona smrznutog povrća