Aktualno
StoryEditor

Banke očekuju navalu za stambene kredite i zaoštravaju uvjete

19. Srpanj 2019.

Banke očekuju drastično povećanje potraže za stambenim kreditima u iduća tri mjeseca! Rezultat je to anekte koju Hrvatska narodna banka (HNB) provodi od listopada 2012. godine (Anketa o kreditnoj aktivnosti banaka) i koja se se provodi četiri puta godišnje, krajem pojedinog tromjesečja. Naravno, posljedica je to i najavljenog mjera Vlade kojima se subvencionira rata kredita prilikom kupnje nekretnine.

No, istodobno, banke očekuju i snažno pooštravanje uvjeta odobravanja tih istih kredita. Kako se može isčitati u anketi, to pooštravanje uvjeta najviše je od posljednjeg tromjesečja 2017. godine ali i drugo najstrože od kada se provodi ova anketa.

Banke su i u posljednja tri mjeseca zaoštrili standarde odobravanja stambenih kredita, no ne koliko standarde odobravanja potrošačkih (što su i morali s obzirom na regulativu HNB-a). No, zanimljivo je da je u posljednja tri mjeseca najveći razlog pooštravanja uvjeta za dobivanje stambenih kredita očekivanje oko gospodarskih kretanja. A na pitanje ‘Kako su se u posljednja tri mjeseca promijenili uvjeti odobravanja stambenih kredita u vašoj banci?‘ odgovor je bio gotovo jednoglasan u svim banakama - povećanje kamatne marže.

Istodobno, u tom su razdoblju dva razloga povećanja potražnje za stambenim kreditima - perspektiva tržišta nekretnina i pouzdanje potrošača.

Dakle, zaključak bi mogao glasiti - građani sve više vjeruju u perspektivu tržišta nekretnina i imaju sve više povjerenja u gospodrastvo što će i pokazati sve većim interesom za stambene kredite, a banke će zauzvrat pooštriti uvjete za dobivanje kredita.

26. travanj 2024 02:50