Aktualno
StoryEditor

Barcelona ‘povukla ručnu‘, najavila novčane kazne za Airbnb i HomeAway

25. Studeni 2016.

Gradske vlasti Barcelone objavile su u četvrtak da će američkim proizvođačima aplikacija za posredovanje u uslugama smještaja Airbnb i HomeAway odrezati novčane kazne od po 600 tisuća eura zbog oglašavanja kapaciteta bez dozvola za smještaj turista.

Barcelona muku muči s navalom turista, zbog čega mnogi stanovnici, posebno oni siromašniji, razmišljaju o selidbi. Pritom bi takva promjena u strukturi stanovništva mogla ozbiljno narušiti šarm grada.

U danas objavljenom priopćenju gradske su vlasti izvijestile da su pokrenule postupak "koji će rezultirati novčanim kaznama od po 600 tisuća eura za dvije kompanije, zbog opetovanog prekršaja oglašavanja na Internetu turističkog smještaja" bez potrebnih dozvola.

Prema regionalnom zakonu iz 2012. godine svaki apartman koji se u Kataloniji iznajmljuje turistima mora biti upisan u registar i mora imati odgovarajuću dozvolu.

Gradsko vijeće Barcelone na čelu s gradonačelnicom Adom Colau objavilo je danas da je na Airbnb-ju nabrojalo ukupno 3.812 apartmana bez potrebne dozvole i njih 1.744 na HomeAwayu.

"Neprihvatljivo je da se tisuće stanova iznajmljuju ilegalno, bez potrebne dozvole i plaćanja poreza, i da takva praksa izaziva probleme susjedima", kazala je gradonačelnica Colau u četvrtak za španjolski radio.

"Povlačenje ručne"

Procvat turizma godinama se smatrao pozitivnim trendom da bi u međuvremenu mnogi stanovnici Barcelone zbog buke, naglog poskupljenja nekretnina i nezakonitog iznajmljivanja stanova ipak odlučili ‘povući ručnu‘.

Tako su u prosincu prošle godine gradski dužnosnici zbog oglašavanja stanova za najam bez potrebnih dozvola odrezali Airbnb-ju i HomeAwayu novčanu kaznu od 30 tisuća eura, što je u tom trenutku bio najveći mogući iznos.

U lipnju je gradska skupština podigla plafon za takve kazne na 600 tisuća eura. Dvije platforme nastavile su s oglašavanjem takvih stanova i prve su kažnjene tim iznosom.

U  Airbnb-ju tvrde da je njihova usluga korisna jer pomaže posjetiteljima da pronađu cjenovno dostupan smještaj dok vlasnicima stanova pruža mogućnost za dodatne prihode.

Pritom su već izazvali nezadovoljstvo u brojnim gradovima širom svijeta jer ne podliježu pravnim i poreznim ograničenjima kao ostale kompanije.

Airbnb posluje u više od 190 zemalja a kako bi otklonili prigovore, poduzeli su određene korake, uključujući naplatu boravišnih pristojbi korisnicima usluge noćenja u pojedinim zemljama.

24. travanj 2024 09:30