Aktualno
StoryEditor

FOTO: Baričević pozvao ulagače da iskoriste europske fondove i ulažu u energetski sektor

13. Lipanj 2017.

Voditelj predstavništva Europske komisije u EU Branko Baričević pozvao je sa 6. Liderove konferencije o energetici ulagače, poduzetnike i financijere da iskoriste sve potencijale fondova Europske unije, jer su posljednjih godina okrenuti prelasku na čistu energiju.

>>> Otvorena 6. Liderova konferencija ‘Energetska budućnost Hrvatske’

- Predvodnici u investicijama u energetici danas bit će predvodnici i sutra. Na tom tragu je EK predstavila nekoliko paketa za prelazak na čistu energiju. Globalna tranzicija prema održivim izvorima energije je daleko odmakla i nepovratna je, a Komisija želi postići pomake kako bi omogućila da Europa predvodi globalne trendove i stvara radna mjesta i gospodarski rast. Za postizanje naših ciljeva potrebna je temeljita transformacija infrastrukture u Europi. Pokrenuli smo prijelaz na klimatski prihvatljivo gospodarstvo, s Unijom u kojoj su građani na prvom mjestu i kojima je dostupna sigurnija i održivija energija. Resursi su spremni, ali je na vama, ulagačima, poduzetnicima i financijerima da iskoristite goleme potencijale EU – rekao je Baričević sudionicima Liderove konferencije.

Energetska politika i sigurnost nisu nikad bili sekundarna tema u EU, istaknuo je Baričević, napomenuvši da je briga za sigurnost i energetske resurse uvijek je bila važna i čini krucijalni dio svakog razvojnog dokumenta EU. Posebno je upozorio da je politika zaštite okoliša jedna od najvažnijih tema modernog vremena i  da taj termin nije moguće odvojiti od pojma energetske učinkovitosti.

>>> Energetska budućnost Hrvatske: Primjeri transformacija u energetskom sektoru

- Energetska unija znači cjelovitu organizaciju cijelog gospodarstva koje će socijalno pravičnim načinom postati niskougljično i energetski učinkovito. Ova godina bi trebala postati godina provedbe i to je jasno istaknuo i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i zato je energetika među prioritetnim područjima od kojih se očekuje mnogo. Tranzicija prema čistoj energiji je osnova strategije za zapošljavanje i energetski rast, a što je glavni prioritet Komisije, kazao je Branko Baričević, navodeći da je čista energija samo u Europi već privukla 300 milijardi eura ulaganja.

Voditelj predstavništva EK u Hrvatskoj je pojasnio da vizija Komisije o energetskoj uniji znači da članice ovise i oslanjaju se jedna na drugu za opskrbu građana sigurnom energijom te da u globalnim pitanjima nastupaju zajednički. Dakle, potpuno integrirano tržište energijom.

- Upotrebom novih tehnologija smanjuju se računi i štite osjetljive skupine potrošača. Europa koja nas čuva, štiti i brani - to je moto Komisije za 2020. godinu. U praksi još postoji 28 nacionalnih zakonodavnih okvira i znamo da tako ne može dalje. Integrirano tržište će dovesti do učinkovitijeg korištenja energetskih postrojenja i nižih cijena za potrošače – poručio je Baričević.

>>> Odlična vijest iz EK: Hrvatskoj odobreno 102 milijuna bespovratnih eura za LNG terminal

Iz europskih fondova je do 2020. godine osigurano preko 23 milijarde eura za održivu energiju, a preko EFSU-a i CEF-a, iz kojeg je primjerice financirana prva faza izgradnje LNG terminala na Krku, osigurano je još mnogo novca. Čak 23 posto investicija financiranih iz EFSU-a otpada na obnovljivu energiju, a gotovo trećinom sredstava financiraju se infrastrukturni projekti kojima se razvija energetska učinkovitost. A EK dodatno želi da bar 40 posto projekata iz EFSU-a bude namijenjeno projektima koji smanjuju ugljične emisije i jačaju energetsku učinkovitost.

25. travanj 2024 11:52