Aktualno
StoryEditor

‘Barišić je lažov‘: Vrdoljak zatražio ostavku ministra znanosti

10. Siječanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ocijenio je djelomično opravdanom prijavu protiv aktualnog ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića za plagiranje znanstvenog rada. Prvi koji je zatražio njegovu neopozivu ostavku čelnik je HNS-a Ivan Vrdoljak.

- Barišić je lažov. Nije samo problem u osobi ministra Barišića nego u čitavom njegovom timu, koji je nakon omalovažavanja rezultata PISA istraživanja, nakon uvrede djece s teškoćama u razvoju i djece nacionalnih manjina, uvrijedio 500 stručnjaka koji su radili na Kurikularnoj reformi - kazao je Vrdoljak.

Prijavu protiv Barišića Odboru su podnijeli Tomislav Bracanović, Pavel Gregorić,  Tomislav Janović i Davor Pećnjak.  Prema pisanju domaćih medija, Barišić je bio prijavljen zbog plagijata uočenih u članku objavljenom u časopisu Synthesis philosophica.  Moralan teret prijave odnosi se na tvrdnje da je plagirao više dijelova tuđih članaka, knjiga i internetskih izvora u svojem članku na engleskom jeziku ‘‘Does Globalization Threaten Democracy‘‘.  Članak je objavljen u drugom broju časopisa iz 2008. godine. Među ‘‘krimenima‘‘ koji se ministru stavljaju na teret je, navodno i doslovno kopiranje s Wikipedije, bez navođenja autora.

>>>VIDEO: Više od 31 milijun bespovratnih kuna za cjeloživotno učenje i kvalitetu visokog obrazovanja

Odgovarajući na prozivke, ministar Barišić priopćio je da je prijava koju su protiv njega podnijela četvorica znanstvenika ‘‘neosnovana‘‘ jer je naknadno stavljena na dnevni red Odbora. Time predstavlja  neetičnu zloporabu toga tijela u svrhu političkih obračuna - poručio je.

- U svjetlu ponovnih neutemeljenih napada na mene kao osobu i moj znanstveni dignitet, ponavljam ono što sam u javnosti izrekao već nekoliko puta. Nije bilo osnove za ‘naknadno’ stavljanje na dnevni red Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju prijave iz 2011. godine koja je pravodobno bila riješena- ističe Barišić u priopćenju, a prenosi HRT.

19. travanj 2024 15:49