Aktualno
StoryEditor

Barista Cup okupio najbolje bariste regije, a pobjedu je odnijela talentirana Lana Kokl iz Slovenije

05. Listopad 2023.

Ususret međunarodnom danu kave u subotu 30. rujna, svi ljubitelji espresso kave i ove godine uživali su u odličnoj atmosferi Barcaffe akademije u natjecanju za najboljeg baristu regije.

Finalno natjecanje u Barcaffe Akademiji u Zagrebu okupilo je 9 najboljih barista iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, a titulu ovogodišnjeg pobjednika odnijela je Lana Kokl iz Slovenije, drugo mjesto pripalo je Đorđu Simeunoviću, dok je treće mjesto zauzela još jedna talentirana natjecateljica iz Slovenije Tjaša Rogelj.  Najbolje plasirani hrvatski natjecatelj je Dominik Pranjić koji je osvojio četvrto mjesto.

Finalisti su se osim za titulu najboljeg bariste borili i za glavnu nagradu od dvije tisuće eura, BFC Experta espresso aparat, Fiorenzato Petro ručni mlinac, trening prženja specialty kave s Nikom Orošijem i brojne druge vrijedne nagrade. Devet finalista se natjecalo u tri discipline: pripremi espressa, mliječnog napitka te spravljanju vlastitog napitka s potpisom. Osim tehničkih vještina spravljanja napitaka žiri je ocjenjivao i okus, izgled, prezentaciju i opći dojam. 

image
foto

Stručni žiri ovogodišnjega Barista Cupa činili su najbolji baristi i edukatori regije. Ni ovogodišnje natjecanje nije prošlo bez najboljeg hrvatskog poznavatelja kave i dobitnika mnogih nagrada, Nika Orošija. Nik je vizionar koji je ujedno i najzaslužniji za dolazak specialty kave u Hrvatsku. Svoje bogato znanje pretočio je u korice poznatog Barista Book -a u suradnji s Barcaffe baristima. 

Stručni žiri su činili također renomirana imena, Peter Ševič, AST trener i stručnjak za specialty kavu, Filip Lipnik, barmen, profesor i vlasnik škole "Art of Bar Academy" te  Barcaffe baristi, Matija Matijaško koji je svojem portfoliju ove godine dodao još jednu renomiranu L.A.G.S edukaciju, Crni Lončić – certifikat najvišeg stupnja ujedno i glavna nagrada Barista cup-a. Još jedan iskusni sudac i također vlasnik prestižnog Crnog Lončić-a bio je Aleš Gorenc, poznat po izjavi kako baristi nisu samo ljudi koji pritišću gumbe. Aleš je član Specialty Coffee Association gdje je stekao najviše znanja.

Tehnički sudac Cup-a Toni Matas, iskusni je višestruko nagrađivani barista na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima te jedan od začetnika specialty coffee scene u Splitu.

image
foto

Natjecanje je bilo otvoreno za javnost, a uz domaćine Anu Radišić i Joška Lokasa zabava je bila zagarantirana. Osim u kavi i koktelima, posjetitelji su uživali u dobrom ritmu glazbe za koju se pobrinuli DJ Luna i saksofonist Mario Bočić.  

Kroz organizaciju natjecanja Barista cup, Barcaffe je postavio nove standarde te ojačao svoje  HoReCa poslovanje u regiji te je uvijek u koraku sa svjetskim standardima i kad je riječ o  ekološki odgovornom poslovanju što je jedan od glavnih imperativa kompanije.

U skladu s tim, ove godine je lansirana nova kava Barcaffe Flora, koja osim prepoznatljivog Barcaffe okusa i  najčistije arome dolazi u posebnom ekološki prihvatljivom pakiranju s Rainforest Alliance Certified plantaža i farmi koje zadovoljavaju sve standarde za održivu poljoprivredu.

image
foto

Barcaffe ima dugogodišnju tradiciju zahvaljujući svojem kontinuiranom podizanju ljestvice u poslovanju i  kvaliteti čime opravdava poziciju lidera na tržištu kave. Ulaganje u ljudske resurse i edukacije te natjecanja kao što je Barista Cup jedne su od glavnih premisa uspješnosti ovog poznatog espresso branda koji pruža uživanje u, po mnogima, drugoj najvažnijoj sporednoj stvar na svijetu -  ispijanju kave i užitku okusa.

27. travanj 2024 21:01