Aktualno
StoryEditor

BASF i Ruđer pokrenuli program popularizacije znanosti Chemgeneration

04. Travanj 2018.

Velika njemačka kemijska korporacija BASF i Institut Ruđer Bošković iz Zagreba svečano su u ponedjeljak u Zagrebu pokrenuli program popularizacije znanosti Chemgeneration, koji se već održava u 11 zemalja Središnje Europe.

Interaktivni program namijenjen je učenicima u dobi od 14 do 18 godina i odvija se kroz 20 radionica od kojih je prva održana u ponedjeljak s učenicima Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca.

Znanstvenici Instituta Ruđer Bošković provest će učenike kroz zanimljive kemijske eksperimente, kako bi im kroz zabavnu stranu kemije pomogli u razumijevanju važnosti prirodnih znanosti za održivu budućnost, rečeno je.

>>>Iva Tolić nagrađena ‘austrijskim Nobelom’ za znanost

Izvršni direktor BASF Hrvatske Simon Franko izrazio je zadovoljstvo što je Ruđer kao jedna od najprestižnijih znanstvenih institucija u Hrvatskoj partner u tom programu, što bi trebalo doprinijeti edukaciji srednjoškolaca o održivom razvoju.

Ravnatelj Instituta Ruđer Bošković David Matthew Smith zahvalio je tvrtki BASF što je uzela za partnera njegov institut i kazao da znanstvenici Ruđera postižu izvrsne rezultate u popularizaciji znanosti.

[caption id="attachment_332809" align="aligncenter" width="750"] Foto: Institut Ruđer Bošković[/caption]

- U sklopu programa Chemgeneration sudjelovat će 12 kemičara s Instituta i siguran sam da će uspješno na mlade znanje prenijeti dio znanja, kao i ljubav za znanost, kazao je David Matthew Smith.

Voditelj programa Chemgeneration Tomislav Portada kazao je da će polaznici izvesti vježbe kojima je zajedničko da se bave temom recikliranja vode, papira, plastike i metala. Budući da razvoj sa sobom donosi i zagađenje okoliša, potrebno je da se svatko od nas brine kako bi da to zagađenje svelo na minimum.

>>>Ruđerovi fizičari ‘pitchali’ europskima za projekt vrijedan 550 milijuna eura

Portada je izrazio nadu da će radionice doprinijeti širem shvaćanju STEM područja, za koje se uvriježilo da je sinonim za informatiku, robotiku i programiranje. STEM uključuje prvenstveno prirodne znanosti: fiziku, kemiju, biologiju i geologiju, zatim tehnologiju, inženjerstvo i matematiku.

- Na svakoj radionici provest ćemo četiri relativno jednostavne vježbe iz kemije, koje se bave temom recikliranja, odnosno održivog razvoja, kazao je i dodao da se okolišu ne može pristupati po sistemu: uzmi potroši i baci, nego da se potrošeni materijali trebaju upotrijebiti kao polazne sirovine za nove proizvode.

[caption id="attachment_332805" align="aligncenter" width="750"]Ruđer Bošković Foto: Institut Ruđer Bošković[/caption]

Obnovljivost nikada nije stopostotna, i nulta stopa otpada je ideal, ali trebamo težiti tome da što više potrošenog materijala ponovo koristimo, kazao je Portada.

>>>Ameri lude za sirovom, a evo kakvu vodu piju Hrvati

Pored nastave na Sveučilištu, Portada sudjeluje u nizu programa za popularizaciju kemije kao u projektu E-škola kemije Hrvatskoga prirodoslovnog društva, te kao predavač i voditelj radionica za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola u gradovima diljem Hrvatske.

Također, aktivan je u okviru Ljetne škole kemije, pripremao je gimnazijalace za sudjelovanje na međunarodnim kemijskim olimpijadama, te održao niz predavanja u okviru Studentske sekcije Hrvatskoga kemijskog društva.

23. travanj 2024 14:21